Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 17 mars 2018

Landsbygdsministern rasar mot centern

Valrörelsen i skogen är på väg att hetta till. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht är på krigsstigen mot främst Centerpartiet.

– De anklagar mig för skogliga beslut som de själva var med och tog när de satt i regeringen. Vi har anslagit 250 miljoner mer för att ersätta skogsägarna, Centern vill skära ner anslagen, säger Sven-Erik Bucht.

 Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht är inte nådig över allianspartiernas kritik mot regeringen i skogsfrågor.
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht är inte nådig över allianspartiernas kritik mot regeringen i skogsfrågor. FOTO: Rolf Segerstedt

Han tycker att det är höjden av fräckhet att kritisera nuvarande regering för de ändringar som gjordes i Skogsvårdslagen under Alliansregeringens tid.

– De ändringarna öppnade för de problem som nu finns kring skydd av skogen. Då var Eskil Erlandsson landsbygdsminister och centern hade även miljöministerposten, de hade möjligheter att undvika det som nu sker, säger Sven-Erik Bucht.

Tagit det seriöst

Han menar att nuvarande regering tagit uppdraget att klara skyddet av skogen på ett seriöst sätt.

– Riksdagen har med enighet beslutat att 150 000 hektar skog ytterligare skulle avsättas som naturskydd inom miljömålet Levande skogar. Nu återstår 90 000 hektar att skydda och det ämnar vi klara.

”Deras politik funkar inte”

Sven-Erik Bucht pekar på att nuvarande regering har höjt anslagen för inköp av skog från 1,5 miljarder kronor till 1,75 miljarder, alltså med 250 miljoner kronor.

– Det gör vi för att ersätta skogsägarna i ökad takt, det är jätteviktigt, äganderätten är grundläggande. Centern och andra partier som kritiserar mig har inga höjningar sina budgetförslag, så med dem skulle skogsägare riskera att komma i kläm och få vänta länge på ersättning när ett reservat planeras på deras mark. Deras politik fungerar inte.

”Kan inte kommentera”

Sven-Erik Bucht och regeringen kritiseras för de tjugotalet rättsfall som pågår där staten inte vill ersätta markägare i fjällnära skog som inte får avverka på sina marker.

– Jag kan som minister inte kommentera pågående rättsprocesser. Däremot kan jag säga att jag följer utvecklingen noga och om nuvarande lagstiftningen inte stämmer med grundlagens och regeringsformens syn på äganderätten så är jag inte främmande för en lagändring, säger Sven-Erik Bucht till Land Skogsbruk.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen