Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 20 november 2017

Låga domar kan försvåra polisarbetet

Om domarna i jaktbrottshärvan i Norrbotten står sig är polis och åklagare oroade för att de förlorar möjligheten till telefonavlyssning.

 Tre dömdes till fängelse.
Tre dömdes till fängelse. FOTO: Polisens förundersökning

Att domarna i jaktbrottshärvan i Norrbotten, där åtta stora rovdjur dödats illegalt, blev så pass låga oroar polis och åklagare. Om de står sig även i hovrätten, dit åklagaren har överklagat domarna, kan det innebära att polis och åklagare förlorar ett viktigt verktyg i jakten på grova jaktbrottslingar – telefonavlyssning. Det skriver P4 Norrbotten.

Minst två år

Enligt praxis krävs det att fängelsestraff på minst två år ska utdömas för att polis och åklagare ska få använda sig av telefonavlyssning, och i tidigare grova jaktbrottsmål har den längden på straff dömts ut.

– Det är de brott som begicks under pågående telefonavlyssningar som de döms för, men den påföljd domstolen fastställde gör att vi aldrig mer kommer kunna använda telefonavlyssningar om just den längden på straff står sig, säger miljöåklagare Christer Jarlås till P4 Norrbotten.

Viktig avlyssning

De tre män som dömdes till fängelse av Luleå tingsrätt nyligen fick mellan ett år och ett år och fyra månaders fängelse. Åklagaren hade yrkat på mycket längre straff och tyckte sig ha ett bra bevisläge.

Bland bevisningen fanns de månader av telefonavlysning utredarna gjorde av männen då polisen även kunde ta del av bilder männen skickade till varandra.

”Enormt steg tillbaka”

Om inte domen ändras kan alltså polisen förlora ett av de viktigaste redskapen för att utreda de svårutredda brotten.

– De här brotten finns det aldrig några vittnen, det är ingen som hör av sig och det är ingen som vill berätta. Det här blir ett enormt steg tillbaka, säger Christer Jarlås.

Två män dömdes till villkorlig dom med samhällstjänst.

Läs mer: Tre män döms till fängelse för jaktbrott

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen