Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 2 december 2019

Lag på skyddsbåge för ATV

Nu ska det bli lag på skyddsbåge för alla nya fyrhjulingar i Australien. Den nya lagen träder i kraft 2021.

 Quadbar är en australisk skyddsbåge för fyrhjulingar.
Quadbar är en australisk skyddsbåge för fyrhjulingar. FOTO: Hans Dahlgren

Enligt den australiska regeringen dödas i genomsnitt 16 personer per år i fyrhjulingsolyckor, och uppskattningsvis sex personer per dag tvingas besöka sjukhus på grund av olyckor med fyrhjulingar.

– Fyrhjulingar är den ledande orsaken till dödsolyckor i Australien av alla konsumentprodukter som inte regleras, konstaterar den ansvarige ministern Michael Sukkar i ett pressmeddelande.

Ny säkerhetsstandard

Därför har Australiens regering beslutat om att införa en ny säkerhetsstandard för fyrhjulingar.

– Denna säkerhetsstandard syftar till att ta itu med den höga risken för vältolyckor, vilket är särskilt viktigt för många av våra bönder och deras familjer som använder dessa fordon dagligen, säger Michael Sukkar.

Två steg

Den nya säkerhetsstandarden innebär bland annat att alla nya fyrhjulingar inom ett år måste ha ett varningsmärke som uppmärksammar förarna på risken att välta och klara de Europas och USA:s standarder för komponenter som exempelvis bromsar och koppling.

Krav på skyddsbåge

Steg två i införandet av den nya säkerhetsstandarden är att det inom två år krävs att alla nya fyrhjulingar ska vara utrustade med skyddsbåge eller ha den integrerad i konstruktionen.

– Viktigt är att detta ställer krav på utländska tillverkare att leverera säkrare fyrhjulingar till Australien och skydda australiska jordbrukare och andra som använder dem, säger Michael Sukkar.

LÄS MER: Färre olyckor om fler förare utbildar sig

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen