Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 26 december 2017

Lådor i träplast utvecklas i nytt projekt

På många håll fokuserar nu forskare på att göra verklighet av målet att ersätta plast med material som bygger på cellulosa i trä. Det nya projektet PlastiCel fokuserar på att skapa täta och isolerande förpackningsmaterial.

 Nanocellulosa.
Nanocellulosa. FOTO: Innventia/wikimedia commons

Mittuniversitetet, MoRe Research Örnsköldsvik AB och norska RISE PFI är huvudaktörerna, tillsammans med fler företag, i projektet som finansieras av EUs regionalfond Interreg.

Målet är att utveckla en biobaserad förpackning som håller för långa transporter och bland annat kan användas för fisktransporter. Förpackningen kommer att bestrykas med en tunn film av plasticerad cellulosa och nanocellulosa som hindrar syre, fukt och lukt. En skumformad kärna av samma material kan även ge egenskaper som bevarar en låg temperatur i förpackningar.

Ska ersätta plast

Malin Brodin, projektansvarig vid en av parterna RISE PFI, säger att det är hög tid att reducera de stora mängder av plastavfall som hamnar i världshaven.

– Det är viktigt att byta ut plast i alla applikationer där det är möjligt. Cellulosa är biologiskt nedbrytbart och ett bra alternativ som råvara till plastfilm och isolerande skum som används i emballage.

 Maria Edblad.
Maria Edblad.

Maria Edblad, projektansvarig hos en annan part, MoRe Research, ser också möjligheter med ny tillverkningsteknik.

– PlastiCel är ytterligare ett nanocellulosaprojekt där vår experimentpappersmaskin kommer att vara betydelsefull för att producera intressanta demonstratorer med nanocellulosa som viktig komponent. Maskinen har med hjälp av tekniska modifieringar anpassats för att klara försök med nanocellulosa, vilket gör den intressant i en lång rad projekt, berättar hon.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen