Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 26 november 2017

Kurs med spårlös riktning

Att bli spårlös i skogen vid en avverkning är en utmaning som skogsbruket jobbar med på flera sätt. ”Bli spårlös” är också namnet på en serie gratiskurser som dragit i gång i år.

 Noggrann planering med bland annat vattenkartor som visar blöta markområden kan minimera markskador vid en avverkning, enligt Skogforsk.
Noggrann planering med bland annat vattenkartor som visar blöta markområden kan minimera markskador vid en avverkning, enligt Skogforsk. FOTO: Sven Tegelmo Skogforsk

Det är Skogforsk och Skogsentreprenörerna som sköter kursprojektet och hittills i år har 19 kurser hållits. Pengarna kommer från EUs landsbygdsprogram och ska räcka till 100 kurser fram till och med 2019.

– Kursen vänder sig till planerare, entreprenörer, förare och andra intresserade. Vi arrangerar öppna kurser, men kan även ordna kurser för företag på deras hemmaplan om det passar bättre, säger Eva Ring, vattenforskare på Skogforsk i Uppsala.

En skogskväll kan också fungera som kurstillfälle för bland annat skogsägare som vill lära sig mer om vilka krav de kan ställa när de planerar en avverkning på sin mark.

 Färsk körskada vid en avverkning i höst. Skogforsks kurser är till för att ge tips för att undvika markskadorna - målet är detsamma som kursens namn: Bli spårlös.
Färsk körskada vid en avverkning i höst. Skogforsks kurser är till för att ge tips för att undvika markskadorna - målet är detsamma som kursens namn: Bli spårlös. FOTO: ROLF SEGERSTEDT

I utvärderingar, enkäter och i praktiken lyfts hela tiden noggrann planering fram som det viktigaste inför en avverkning.

– Att tänka till före är bästa sättet att förebygga skador. Numera finns även vattenkartor som på ett tydligt sätt visar var det finns blöta partier där risken för körskador är stor. Med planering kan man köra runt och på fast mark och under kursen demonstrerar vi nyttan med kartor och annan teknik, säger Eva Ring.

Kursen arrangeras runt om i landet och vanligen som en heldag med teori på förmiddagen och praktiska exempel under eftermiddagen. Kursledare är forskare från Skogforsk och företagsutvecklare från Skogsentreprenörerna.

– Kurserna är ett utmärkt tillfälle att dela med sig av erfarenheter och diskutera olika lösningar på besvärliga situationer, säger Eva Ring.

Under kurserna visas också den här filmen:

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen