Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 11 december 2019

Kulturministerns Nobelklänning en hyllning till skogen

På tisdagens Nobelmiddag bar kulturminister Amanda Lind (MP) en kolsvart klänning, full av hål. Den skulle symbolisera mörkret som blir kvar efter en skogsbrand.

 Klänningen som kulturminister Amanda Lind bar på Nobelmiddagen ska belysa skogsbränder och klimatförändringar.
Klänningen som kulturminister Amanda Lind bar på Nobelmiddagen ska belysa skogsbränder och klimatförändringar. FOTO: Ninni Andersson

Klänningen av lin och sidenorganza hade också små stenar som skulle likna glöd, likaså hade tyget vid ena axeln knutits upp för att symbolisera förkolnat trä.

– Den är en kärleksförklaring till skogen, men också en sorgeklänning för allt mänskligheten gör mot den. Även i det sorgsna och förkolnade finns det en enorm skönhet. Det här är en väldigt vacker klänning, säger Amanda Lind till Aftonbladet.

 Broderier, glittrande strasstenar och tyg som ska symbolisera förkolnat trä och som sträcker sig upp längsmed halsen, ska ge känslan av en nyss eldhärjad skog.
Broderier, glittrande strasstenar och tyg som ska symbolisera förkolnat trä och som sträcker sig upp längsmed halsen, ska ge känslan av en nyss eldhärjad skog. FOTO: Ninni Andersson

Vill påminna om globala skogsbränder

Hon vill också påminna om klimatförändringarna som gör att det blir allt fler stora skogsbränder – inte bara fjolårets i Sverige – utan även de senaste månadernas katastrofala bränder i Amazonas, Kalifornien och just nu Australien.

Klänningen, som fått namnet Eld, är gjord av Alice Svensson Brostedt och Kevin Nilsson, som studerar vid Beckmans Designhögskola. Kreationen ska nu auktioneras ut i samband med Musikhjälpens insamling.

Hållbarhetstrend på Nobelmiddagen

En annan middagsgäst som också visade upp klimattänk var ministern för högre utbildning och forskning, Matilda Ernkrans. Hennes vita klänning med en gigantisk puffärm var tillverkad av återvinningsbart pappersgarn.

De båda ministrarna hänger därmed på hållbarhetstrenden på Nobelmiddagarna. I fjol uppmärksammades att kronprinsessan Victoria återanvände drottning Silvias Nina Ricci-klänning från 1995, medan miljöpartisten Alice Bah Kuhnke 2017 bar en vit bolero av veckat papper för att sätta fokus på Arktis och klimatförändringarna.

LÄS MER: Hon bär pappersklänning på Nobelfesten 2018LÄS MER: Pappersklänning årets Nobelsnackis 2017

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen