Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 11 februari

Kräver att markägare får inflytande

Markägarintressena ställs åt sidan i länens viltförvaltningsdelegationer. Det anser Eskil Erlandsson (C) och kräver att regeringen utvidgar delegationerna med ytterligare två ledamöter, en för skogsnäringen och en för ägare av jordbruksmark.

 Eskil Erlandsson.
Eskil Erlandsson. FOTO: Birgitta Sennerdal

– Intressegrupper har större inflytande över jakt och viltvård än vad de har som faktiskt äger marken. Äganderätten urholkas med den sammansättning som viltförvaltningsdelegationerna har i dag, säger Eskil Erlandsson, landsbygdspolitisk talesperson för Centerpartiet.

Ytterligare ledamöter

Det var för ett år sedan, i samband med att viltförvaltningsdelegationerna utvärderades, som regeringen beslöt att miljö- och naturvårdsorganisationerna skulle företrädas av ytterligare en ledamot i viltförvaltningsdelegationerna och natur/ekoturismföretagen av en ledamot. Förändringen trädde i kraft den 1 april.

Flera missnöjda

Många reagerade på förändringen, bland annat LRF, skogsägarföreningarna, jägarorganisationerna. De uttalade bland annat att viltförvaltningsdelegationerna i sin nya sammansättning inte representerade viltförvaltningsintresset i länen.

Inget gehör

Eskil Erlandsson var en av de politiker som reagerade och han fortsätter arbetet med att försöka få regeringen att se över sitt beslut, senast i jaktdebatten i riksdagen förra veckan. Än har han inte fått något gehör.

– De som påverkas direkt av växande klövvilts- och rovdjursstammar ska inte ha mindre inflytande än de som inte tar ansvar för de kostnader som det medför, säger Eskil Erlandsson.

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen