Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 21 april 2018

Krav på förändring efter metoo-upprop

Efter uppropet #slutavverkat kräver nu ett antal jägmästarstudenter verkliga och snabba åtgärder från SLU. En första träff kommer den 27 april.

 Isabella Hallberg Sramek (vänster), jägmästarstudent från Sundsvall, vill se snabba förändringar inom skogsbranschen. Det ska vara slut på sexism och trakasserier. Ann Dolling, vicedekan på fakulteten för skogsvetenskap (höger).
Isabella Hallberg Sramek (vänster), jägmästarstudent från Sundsvall, vill se snabba förändringar inom skogsbranschen. Det ska vara slut på sexism och trakasserier. Ann Dolling, vicedekan på fakulteten för skogsvetenskap (höger). FOTO: Privat/SLU

Skogsbranschens metoo-upprop #slutavverkat kommer nu att leda till en rad aktiviteter på SLU. Något som Isabella Hallberg Sramek, en av 16 jägmästarstudenter som nyligen skrev ett upprop med krav på åtgärder, välkomnar. 

– Vi ville belysa den verklighet som vi upplevt under våra fem år som kvinnliga jägmästarstudenter. Det finns en stark norm om hur man ska vara som jägmästare. Det har inneburit att det bland annat förekommit trakasserier, sexism och diskriminering. Utan att det har fått konsekvenser för de studenter som beter sig på det sättet, säger hon till Land Skogsbruk.

”Både yngre och äldre som för normen vidare”

Hon påpekar att uppropet gäller hela skogsbranschen.

– Vi vill gärna att skogsföretagen också medger att det är ett problem. Det är både äldre och yngre män som för normen vidare. Vi vill bland annat se obligatoriska utbildningar i lika värde och att det blir mer tydliga regler för vad som är accepterat beteende.

Ansvariga på SLU menar att man redan har många aktiviteter på plats som ska motverka övergrepp, ojämlikhet och en skoglig machokultur. Men de är beredda att lägga in en ännu högre växel. 

– Vi har ett systematiskt arbete för lika villkor, men vi har planer på att göra mycket mer. Nu ska vi träffa kvinnorna som skrivit uppropet den 27 april, säger Ann Dolling som är vicedekan på fakulteten för skogsvetenskap och ansvarar bland annat för frågor om lika villkor.

”De som inte sköter sig riskerar att bli avstängda”

– Det här uppropet har gjort att det blir mer drag under galoscherna. Nu kan vi tidigarelägga flera av de planer som vi har haft. I första hand ska vi ta fram en gemensam värdegrund för fakulteten, skogsmästarstudenter och jägmästarstudenter. 

Skogsfakulteten planerar bland annat att ta fram någon form av ”uppförandekontrakt” som alla studenter ska skriva på. 

– Då kan vi säga till de studenter som inte sköter sig att de riskerar att bli avstängda från utbildningen eller avstängda från kåren. 

Isabella Hallberg Sramek menar att det blivit bra respons från SLU på uppropet. 

– För att skogsbranschen inte skall gå miste om fler kompetenta individer är det dags att vi går från hashtag till handling. Ingen skall behöva tolerera det arbetsklimat som vi upplevt under vår studietid.

LÄS MER: Därför kritiserar de machokulturenFrån hashtag till handling””Vi måste säkerhetsställa en trygg studiemiljö fri från trakasserier”

Relaterade artiklar

Till toppen