Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 5 april 2019

Kraftiga nedskärningar för ArtDatabanken

ArtDatabanken tvingas till stora nedskärningar på grund av minskade anslag till Naturvårdsverket. Enligt Sveriges lantbruksuniversitet ska neddragningen ses som permanent.

 ArtDatabanken drabbas av kraftiga nedskärningar.
ArtDatabanken drabbas av kraftiga nedskärningar. FOTO: ArtDatabanken

Naturvårdsverkets minskade anslag innebär att ArtDatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU måste skära ned för att klara sin budget. Detta kommer att innebära en betydligt begränsad verksamhet och att ett tiotal tjänster dras in.

Artportalen och Rödlistan för hotade arter är exempel på verktyg som ArtDatabanken arbetar med för att övervaka och analysera tillståndet för den biologiska mångfalden i Sverige.

Artportalen drabbas

Den neddragna budgeten innebär bland annat att Artportalens användare kommer att ges begränsad support samt att ArtDatabanken inte längre kan arbeta med utveckling av Artportalen.

– Artportalen och Rödlistan är jätteviktiga verktyg i svensk naturvård. De ger kunskap och underlag för beslut som används dagligen av alla länsstyrelser, Naturvårdsverket, Skogsstyrelsen, kommuner och andra myndigheter och aktörer. De över 68 miljoner artfynd, som finns i Artportalen, utgör ett ovärderligt underlag för naturvård och samhällsplanering, säger Lena Sundin Rådström, chef på Artdatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Granen hyser flest arterLÄS MER: Debatt: ”Rödlistan överdriver hotet mot arterna”

FAKTA: ArtDatabanken

ArtDatabanken är ett nationellt centrum för kunskap om Sveriges arter och naturtyper.

Artdatabanken tar fram den nationella rödlistan, bedömer och bevakar status för arter och naturtyper som är prioriterade inom EU, driver Svenska artprojektet inklusive Nationalnyckeln, samt Artportalen, Svenska LifeWatch mm.

ArtDatabanken är en del av Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Källa: SLU

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen