Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 5 juli 2017

Kraftiga älgbetesskador i Norrland

Älgarna orsakar stora betesskador framför allt i Västerbottens inland och i Jämtland, visar ny statistik från Skogsstyrelsen.

 Västerbottens inland är hårt drabbat av älgbetesskador, värst är läget i Lyckseles och Storumans kommuner.
Västerbottens inland är hårt drabbat av älgbetesskador, värst är läget i Lyckseles och Storumans kommuner. FOTO: Rolf Segerstedt

När Skogsstyrelsen redovisar resultaten från 2017 års älgbetesinventering har betesskadorna minskat något i Götaland och Svealand. Men i på vissa håll i Norrland har skadorna ökat.

Allvarliga skador i Lycksele och Storuman

Lycksele och Storumans kommuner samt ett område nordväst om Östersund hör till de värst drabbade. Här är andelen skadade tallar 72 respektive 63 procent. Som jämförelse uppgår skadorna bara till 28 procent i sydvästra Västerbotten.

”Resultaten från inventeringen visar att engagemanget och ansvarstagandet inom älgförvaltningen och skogssektorn måste öka”, säger Staffan Norin, chef för Skogsstyrelsens region Nord i ett pressmeddelande.

Bra ståndortsanpassning

Positivt är att ståndortsanpassningen, att sätta rätt trädslag på rätt mark, fungerar bra. Situationen är bättre på de flesta håll i Norrland jämfört med Götaland och Svealand.

Relaterade artiklar

Till toppen