Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 6 februari 2018

Konflikt mellan skogsägare och terrängcyklister

En snabb ökning av antalet mountainbikecyklister ställer till det för skogsägarna.

 Bilden är en arkivbild.
Bilden är en arkivbild. FOTO: Istock

Fler terrängcyklister som rör sig i allt större områden utanför cykelstigarna utgör ett ökande problem för skogsnäringen och i naturreservaten. En av de markägare som har reagerat på cyklingen är Otto Thott, vd för Skabersjö gods, som ser allt fler cykelstigar på sina marker, skriver Sveriges Radio P4 Malmöhus.

– Cyklarnas grovmönstrade däck barlägger rötter, och det kan bidra till att du drar in röta som går upp i trädet, säger han till radiokanalen.

En stig på två mil har cyklats fram i skogen på Skabersjös marker, utan inblandning från Otto Thott.

Diken anordnas på eget bevåg av cyklisterna och stenar och lösa grenar används för att göra spångar, som fördämmer vattnet.

– När man bygger sådana här installationer har man helt lämnat allemansrätten, säger Otto Thott, till Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Svårare med jakt

Även djuren riskerar att påverkas av ett ökande antal cyklister och cykelstigar, säger han. Samtidigt blir det svårare att avverka eller utföra jakt. Fredrik Herman, boende i Häckeberga, uppger till Sveriges Radio P4 Malmöhus att stigar körs sönder till gyttja. En slinga finns i närheten, men många cyklister håller sig inte till stigen. Appen Strava, där det går att följa cyklar som lämnar gps-spår, visar mängder av cyklar kors och tvärs över det anlagda spåret.

– Det stör grunderna i naturreservatet. Små stigar som förr var en viltväxel, där djuren rör sig, är i dag på många håll både tre och fyra meter bred och tio centimeter djup av gyttja, säger Fredrik Hermann, till Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Bygger avgränsade leder

Ambitionen från Stiftelsen skånsk mountainbikeutveckling är att bygga 50 mil cykelleder i Skåne, i samråd med markägarna. En lösning på problemen är enligt Otto Thott mer dialog, där även myndigheterna är inblandade.

Naturvårdsförvaltaren Jörgen Nilsson på länsstyrelsen säger att cykelslingan i Häckeberga har tillkommit som en följd av ett behov från markägare och myndigheter att styra upp cyklingen och att stigarna är förenliga med existerande skötselplaner.

LÄS OCKSÅ: Statliga Sveaskog missbrukar sitt regeringsuppdrag

Relaterade artiklar

Till toppen