Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 13 september 2017

Kompromiss om LULUCF gick igenom

EU-parlamentet röstade ja till det kompromissförslag som gör att hotet om "avverkningstak" är borta. Svenska EU-parlamentariker är nöjda efter omröstningen.

FOTO: Marie Henningsson

Det var oklart in i det sista, men i dagens omröstning i EU-parlamentet gick det kompromissförslag om LULUCF som kom i fredags igenom. I kompromissen var bland annat årtalen för referensnivån framflyttade.

Flera svenska EU-parlamentariker har arbetat hårt den här veckan för att få med sig parlamentariker från fler länder på kompromissen.

– Vi har fått bort den skrivning som kunde tolkas som avverkningstak. Svensk skogspolitik är fortfarande nationell. Det har varit en lång process, men till slut lyckades vi samarbeta tvärs över parti- och landsgränser och vårt kompromissförslag fick majoritet i plenum. Så här långt är allt gott, säger EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C), till Land Skogsbruk.

— federley (@federley) September 13, 2017

Resultatet var oklart in i det sista. En förutsättning för att få igenom kompromissen var bland annat att ledamöter i den socialdemokratiska gruppen S&D skulle gå med på att rösta för den. Jytte Guteland (S) har under veckan arbetat för det.

– Jag är mycket glad, jag tyckte det här var viktigt, inte minst för att jag tycker att skogen är ett viktigt verktyg för klimatet, säger hon till Land Skogsbruk en stund efter att omröstningen var genomförd.

Referensnivån närmare nuläget

LULUCF-förordningen handlar om beräkningar för skog- och landanvändning för klimatet. I ursprungsförslaget skulle EU-ländernas avverkningar styras från en referensnivå som baserades på hur det såg ut 1990-2009. Nu blir åren 2000-2012 i stället grund för referensnivån, och den hamnar då närmare nuläget i svenskt skogsbruk. Skogsbranschen hade önskat sig att få beräkna utifrån framtidsprognoser, men för det fanns inte förutsättningar att få stöd i parlamentet.

En annan viktig ändring i kompromissen var att ordet ”intensitet” inte är med. Ordet, menar kritikerna, hade inneburit en detaljstyrning av ländernas avverkningar.

Skogsländer gick ihop

Inför omröstningen har nya politiska allianser skapats. Dels har svenska politiker samarbetat över partigränserna, men man har också sökt stöd över landsgränserna. Sverige, Finland, de baltiska länderna, Tjeckien och Österrike har haft liknande syn i frågan om skogsfrågan.

Christofer Fjellner (M) är en annan av de svenska parlamentarikerna som arbetat för att få igenom kompromissen och som twittrade strax efter omröstningen.

— Christofer Fjellner (@Fjellner) September 13, 2017

Resultatet i parlamentets omröstning innebär inte att LULUCF-frågan är avgjord. Nu väntar så kallade trepartssamtal mellan parlamentet, ministerrådet och kommissionen. Hur de slutar är svårt att veta, men det finns möjlighet att svenska intressen kommer ännu längre än i parlamentet.

– Nu återstår förhandlingarna mellan regeringarna och sedan att vi möts i plenum igen, säger Fredrick Federley.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen