Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 12 juni 2019

Komatsu Forest uppgraderar inför 2020

Nytt styrsystem, ny tjänst för produktionsplanering och uppgraderingar av både skotarna och skördarna. Det är nyheter som Komatsu Forest nu lanserar på sina skogsmaskiner.

 Komatsu Forest har gjort flera uppgraderingar på skotarna och skördarna inför 2020.
Bild 1/3 Komatsu Forest har gjort flera uppgraderingar på skotarna och skördarna inför 2020. FOTO: Komatsu Forest
 Den största maskinnyheten är en ny motorinstallation som nu lanseras på samtliga skördare och de tre största skotarmodellerna, 855, 875 och 895.
Bild 2/3 Den största maskinnyheten är en ny motorinstallation som nu lanseras på samtliga skördare och de tre största skotarmodellerna, 855, 875 och 895. FOTO: Komatsu Forest
 Komatsu Forests nya funktion MaxiVision ger föraren olika kartvyer med information om markförhållanden och övriga arbetslagets produktion och kan utifrån det planera sitt arbete.
Bild 3/3 Komatsu Forests nya funktion MaxiVision ger föraren olika kartvyer med information om markförhållanden och övriga arbetslagets produktion och kan utifrån det planera sitt arbete. FOTO: Komatsu Forest

Inför 2020 har nu skogsmaskintillverkaren Komatsu Forest valt att uppgradera i stort sett hela sitt produktprogram. Det betyder en rad maskinnyheter på både skördare och skotare samt vidareutveckling av styrsystem och servicetjänster.

Ny motorinstallation

Den största maskinnyheten är en ny motorinstallation som nu lanseras på samtliga skördare och de tre största skotarmodellerna, 855, 875 och 895. Den nya motorn uppfyller den senaste emissionslagstiftningen, Stage V, och har ett helt nytt AdBlue-system, nytt avgassystem samt hydrauliska ventillyftare.

Uppgraderingar

I övrigt har både skördarna och skotarna uppgraderats på en rad mindre punkter. För skotarna handlar det bland annat om möjligheten att använda maskinens hela hastighetsregister utan att behöva stanna för att växla med en lösning som kallas Speedshift. På skördarna har bland annat delar av bakaxeln konstruerats om, vilket ger högre markfrigång och därmed bättre framkomlighet.

Nytt styrsystem

En annan nyhet som Komatsu Forest lanserar till både skördarna och skotarna är det nya styrsystemet MaxiXT. Jämfört med tidigare styrsystem är bland annat automatisk centralsmörjning nu integrerad, stöldskyddet utvecklat och fjärrservicemöjligheterna större.

Skonsammare körning

MaxiVision är ytterligare en nyhet. Med den tjänsten kan föraren se de aktuella förutsättningarna och förhållandena i skogen med hjälp av ett kartmaterial. Genom olika kartvyer får föraren information om markförhållanden och övriga arbetslagets produktion och kan utifrån det planera sitt arbete. Funktionen bygger ett samarbete med SMHI där föraren får tillgång till så kallade markfuktighetskartor som visar beräknat markvatten.

Läs mer: Skogsmaskintillverkare storsatsar i SverigeSkogsbranschen samlas kring ny konceptmaskinKomatsu i toppen bland skotarregistreringar

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen