Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 21 november 2019

Kod röd i Victoria: ”Det är försent att lämna”

AUSTRALIEN.

Katastrofvarningar har utfärdats på flera ställen i landet. Myndigheter varnar i lokala medier i Victoria:

”Sätt er inte i bilen och kör. Det är säkrare att stanna där man är”.

 Bränder bekämpas fortfarande på många håll, och i Delstaten Tasmanien är brandrisken extrem på flera ställen. Bara i South Australia har omkring 4 500 hektar mark redan brunnit.
Bränder bekämpas fortfarande på många håll, och i Delstaten Tasmanien är brandrisken extrem på flera ställen. Bara i South Australia har omkring 4 500 hektar mark redan brunnit. FOTO: Shutterstock/TT

Höga temperaturer och kraftiga vindar försvårar läget i delstaterna South Australia, Victoria och New South Wales.

Terrängbränderna som Land Lantbruk tidigare skrivit om, har härjat under flera veckor.

Landets folkrikaste stad Sydney, i delstaten New South Wales, var på torsdagen åter insvept i brandrök och myndigheterna varnar för farligt dålig luftkvalitet. Den här gången tror man att röken kan bli kvar i några dagar.

Barn, äldre och människor med andningssvårigheter uppmanas att ta det försiktigt och att stanna inomhus.

– Om man får symtom och de inte blir bättre med ens vanliga mediciner bör man söka läkarhjälp och i en nödsituation ska man ringa nödnumret, säger Richard Broome vid New South Wales hälsodepartement till SBS News.

Fortfarande härjar omkring 50 bränder i delstaten.

”Code Red”

I delar av delstaten Victoria har den högsta varningen, ”Code Red”, utfärdats. I flera mindre samhällen i Victoria har invånarna fått veta att det är för sent att försöka ta sig därifrån.

”Det är för sent att lämna. Det säkraste alternativet är att ta skydd inomhus omedelbart. Sätt er inte i bilen och kör. Det är säkrare att stanna där man är”, säger myndigheterna enligt SBS News.

Personer med andningssvårigheter får rådet att stanna inomhus eftersom brandröken i kombination med höga pollenhalter och starka vindar kan orsaka stora besvär.

2016 omkom tio personer och flera tusen behövde läkarvård i Victoria till följd av andningssvårigheter orsakade av liknande förhållanden som nu, enligt Australiens astmaförbund.

Farligt för astmatiker

– Människor måste inte befinna sig direkt i ett brandområde för att lungorna ska påverkas av röken. Varhelst röken är synlig finns ett hot för de med astma, säger astmaförbundets ordförande Siobhan Brophy, enligt SBS News.

I granndelstaten South Australia har hela samhället Edithburgh fått evakueras, och över 30 personer har skadats. Enligt den lokala polisen ska det värsta vara över, men omkring 4 500 hektar mark har redan brunnit i South Australia.

Även i delstaten Tasmanien gör kombinationen hårda vindar och höga temperaturer att man befarar extrem brandrisk på flera ställen. Och norrut, i Queensland, rasar fortfarande flera stora bränder.

LÄS MER: Australien bävar för nya bränderLÄS MER: Räddningschef: ”Vi kan inte stoppa bränderna”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen