Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 22 april 2019

”Klimatrapporten borde ha gett krigsrubriker”

KÖPING

Sommaren 2018 fick Johan Litsmark skjuta upp sin semester. Skogarna brann och som naturskadespecialist på Länsförsäkringar AB var det många som drog i honom. Nu är bränderna släckta, men klimatfrågan är hetare än någonsin.

 De gröna näringarna påverkas mycket av klimatförändringarna, men det är också de som sitter på en del av de viktigaste lösningarna säger Johan Litsmark, naturskadespecialist på Länsförsäkringar.
De gröna näringarna påverkas mycket av klimatförändringarna, men det är också de som sitter på en del av de viktigaste lösningarna säger Johan Litsmark, naturskadespecialist på Länsförsäkringar. FOTO: Marie Henningsson

Skogsbranden 2014 i Västmanland var den största skogsbranden på 100 år. Fyra år senare brann det i landets skogar igen. Den här gången var det nästan dubbelt så stor areal som brann, 25 000 hektar.

– Jag trodde väl aldrig att det skulle upprepa sig bara fyra år senare.

Jobbat med skogsfrågor

Sedan drygt tre år tillbaks är Johan Litsmark naturskadespecialist på Länsförsäkringar AB, men även under branden 2014 jobbade han med skogsfrågorna.

Varför har Länsförsäkringar valt att satsa på naturskadespecialister?

– Vi måste ta reda på hur vi ska förebygga de effekter som det framtida klimatet kommer att få och vi måste vara beredda på att förebygga skador på byggnader och hur vi ska hantera framtida risker i jordbruket och skogsbruket.

”Det är bråttom nu”

Det pratas klimat i alla sammanhang, inte minst efter sommaren 2018. Men det borde pratas ännu mer tycker Johan Litsmark.

– När FN:s klimatpanel IPCC lämnade sin klimatrapport i oktober borde det ha blivit krigsrubriker. Vi borde ha gått i stabsläge. Det är bråttom nu.

Vilka framtida risker ser du för de gröna näringarna?

– Det är de som har klimatfrågan mest inpå skinnet. Det är lantbrukarna och skogsägarna som drabbas av foderbrist, vattenbrist och ökad risk för bränder i skog och mark. För skogsbruket leder längre sammanhängande perioder av torka till större risk för skogsbränder. Klimatförändringarna gör också att vi får räkna med fler skador av stormar och av insekter.

Sitter på lösningar

– Men gröna näringarna sitter ju på de allra viktigaste lösningarna också, det får vi inte glömma. Allt grönt binder kol och det är kolet i koldioxiden vi måste fånga så fort det bara går allt med fossilt ursprung måste ersättas med nya material och bränslen.

FAKTA: Johan Litsmark

Ålder: 57 år

Familj: sambo med Ulrika och två utflugna döttrar

Bor: Åsselsta utanför Köping i Västmanland.

Sysselsättning: Naturskadespecialist på Länsförsäkringar AB

Intressen: Människor, mat och allt som växer.

Kommer det att bli fler större skogsbränder i framtiden?

– Vi kommer att få fler tillbud eftersom vi kommer att få räkna med längre torkperioder. Om det blir skogsbränder beror ju på hur vi klarar av att hantera tillbuden. Det är samhället som har avgörandet om ett tillbud utvecklas till en storbrand

Vad kan krävas av samhället för att minska risken för att brandtillbud utvecklas till skogsbrand?

– Det krävs en tätbevakning av skogen när brandrisken är stor, bland annat genom brandflyget. Kontakterna mellan kommuner, regioner och MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, måste bli bättre. Vi behöver också ha tillgång till helikoptrar som kan hjälpa till i släckningsarbetet.

Vad kan man som skogsägare göra för att förbereda sig inför ett förändrat klimat?

– Det krävs mod av skogsägarna att göra andra val än vad man kanske gör i dag. Ska man fortsätta att enbart producera det marknaden i det korta perspektivet vill ha eller ska man tänka mer på hur man rustar skogen för framtiden. Det gäller att stå på sig i kontakter med sin rådgivare så att man verkligen får råd om hur ett framtida skogsbruk står bättre rustat inför ett förändrat klimat.

Ökad efterfrågan

Vi ser en ökad efterfrågan på rådgivning av det här slaget. Vi vet till exempel att blandskog minskar risken för brand och att tall och björk är trädslag som står emot brand. Vi måste börja arbetet nu för att se skillnad om 20-30 år.

Vilken strategi har Länsförsäkringar AB för att hjälpa kunderna att möta klimatförändringarna?

– Kunskap är viktig. Vår strategi är att prata mycket om det vi har att förvänta oss vad som gäller förändrat klimat. Ur vårt perspektiv är denna fråga den samma som i all riskhantering, det gör det enklare att förstå problemet och söka lösningarna. Vi måste också prata om hur kostnaderna för att rusta oss för ett förändrat klimat ska fördelas.

Relaterade artiklar

Till toppen