Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 8 februari 2019

Klartecken för publicering av avverkningar

Skogsstyrelsen har fått grönt ljus att publicera planerade avverkningar i myndighetens karttjänster på nätet. Det visar en dom från förvaltningsrätten.

 Skogsstyrelsen har rätt att publicera planerade avverkningars yttre gränser i myndighetens karttjänster på nätet anser förvaltningsrätten i en dom.
Skogsstyrelsen har rätt att publicera planerade avverkningars yttre gränser i myndighetens karttjänster på nätet anser förvaltningsrätten i en dom. FOTO: Skogsstyrelsens hemsida

Det finns inget hinder för Skogsstyrelsen att publicera planerade avverkningars yttre gränser i myndighetens karttjänster på nätet. Det har förvaltningsrätten beslutat i en dom som prövat om det strider mot principerna om behandling av personuppgifter.

Publicerat många år

– Skogsstyrelsen har gjort en noggrann avvägning av integritetsfrågorna och om domen står sig visar den att vår bedömning är riktig. Vi har publicerat de här kartorna under många år eftersom vi vill att skogsbruket ska kunna vara säkra på att anmälningarna kommit in ordentligt i god tid innan avverkningarna startas, säger Patrik André, kartchef på Skogsstyrelsen.

Karttjänster

Innan en avverkning sker måste den anmälas till Skogsstyrelsen om den är större än 0,5 hektar. Sedan många år har det varit möjligt att gå in i Skogsstyrelsens karttjänster och se var det planeras avverkningar. På en karta finns det planerade områdets yttre gränser markerade.

För att inte publicera mer information än vad som är nödvändigt, plockar Skogsstyrelsen numera bort uppgifterna från kartan när avverkningen är genomförd.

Adekvat publicering

Efter införandet av dataskyddsförordningen GDPR, som reglerar hanteringen av personuppgifter, har publiceringen prövats av förvaltningsrätten. I sin dom konstaterar förvaltningsrätten att publiceringen är adekvat, korrekt och proportionell i förhållande till uppgiften.

Den strider enligt förvaltningsrätten inte mot principerna om behandling av personuppgifter.

LÄS MER: Kammarrätten låter Skogsstyrelsen publicera avverkningsanmälningarLÄS MER: Södra fortsätter striden mot publicering av avverkningsanmälningarLÄS MER: Han överklagar digital publicering

Relaterade artiklar

Till toppen