Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 29 maj 2019

Klart med anläggning för bioolja från sågspån

Nu är det klart att den nya anläggningen för produktion av bioolja för biodrivmedel vid Setras sågverk i Gävle blir av. Preem och Setra har gett klartecken till investeringen.

 Sågspån från Setra sågverk ska bli bioolja för biodrivmedel.
Sågspån från Setra sågverk ska bli bioolja för biodrivmedel. FOTO: Barkater

Den nya anläggningen ska uppföras i anslutning till Setras sågverk i Kastet och ska tillverka pyrolysolja av sågspån och beräknas vara i drift i slutet av 2021. Pyrolysoljan kommer användas som en förnybar råvara vid framställning av biodrivmedel vid Preems raffinaderi i Lysekil.

”Öka klimatnyttan”

Byggstart blir under 2019 och anläggningen beräknas ge cirka 30 000 ton pyrolysolja per år. Verksamheten kommer drivas i det samägda bolaget Pyrocell.

– Vår strategi är att öka värdet och klimatnyttan hos våra produkter. Att framställa biodrivmedel av sågspån ligger helt i linje med det, säger Setras VD Hannele Arvonen i ett pressmeddelande.

 Hannele Arvonen, VD för Setra Group.
Hannele Arvonen, VD för Setra Group. FOTO: Pressbild

Den första i Europa

Anläggningen blir Europas första kommersiella produktionsanläggning av pyrolysolja för biodrivmedel. Setra har drivit projektet med pyrolysolja i syfte att finna en partner för kommersiell användning.

Fakta: Pyrolys

Pyrolys är en process där ett ämne snabbt hettas upp till en hög temperatur så att det fasta materialet förångas och kan kondenseras ut till en vätska. Genom pyrolys kan grenar, rötter, toppar och sågspån omvandlas till en olja som sedan kan raffineras till förnybar bensin och diesel.

Källa Setra Group

I juni 2017 fick Setra 117 miljoner kronor i bidrag från regeringens initiativ Klimatklivet för att bygga en pyrolysoljeanläggning, vilket nu skapat möjligheten att upprätta en kommersiellt gångbar värdekedja mellan sågverk och raffinaderiindustrin.

Kan bli fler anläggningar

Bolaget Pyrocell ägs gemensamt till lika stora delar av Preem och Setra. Framöver kan det bli aktuellt med fler produktionsanläggningar för pyrolysolja vid Setras sågverk. Samarbetet med Setra är en del i Preems ambition att år 2030 tillverka 3 000 000 kubikmeter förnybara drivmedel på raffinaderierna i Lysekil och Göteborg.

– Sverige har unika möjligheter att öka den inhemska produktionen av förnybara drivmedel. Nu startar vi Europas första kommersiella produktionsanläggning av pyrolysolja för biodrivmedel. Därmed tar vi ytterligare steg framåt i vår vision att leda omvandlingen till ett hållbart samhälle, säger Petter Holland, vd Preem.

Läs mer: Setra och Preem vill göra bensin av sågspånJyri-Pekkas fossila bränsle ska ta klivet ut ur skugggan

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen