Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 4 juni 2018

KL-trä i nytt bostadsområde

49 nya bostadsrätter håller på att ta form i en påbyggnad på taket till ett köpcentrum i Umeå. De fyra nya våningarna kommer att ha stommar i KL-trä.

 Skiss över hur byggnaden är tänkt att se ut.
Skiss över hur byggnaden är tänkt att se ut. FOTO: Balticgruppen

Ovanpå gallerian Utopia i Umeås stadskärna håller 49 bostadsrätter på att byggas. Stommen som har byggts sedan i mars är i KL-trä och levereras och monteras av Martinsons, enligt ett pressmeddelande.

”Ofta utmanande”

– Det är ofta utmanande med påbyggnader men när det kommer till KL-trä så finns det många fördelar som gör det möjligt, inte minst dess hållfasthet i förhållande till vikten. Man kan bygga på med en och två våningar, eller som här med fyra. Det hade inte varit möjligt med andra material, säger Johan Königsson, projektledare på Martinsons.

”Hållbar stad”

Förutom påbyggnadens stomme, i KL-trä, kommer fasaden att bestå av anodiserad aluminium och taket vara klätt med sedum.

– Att bygga stommen till BRF Glitne med KL-trä från Martinsons har gett oss möjligheten att förverkliga arkitektur i världsklass tillsammans med en lokal aktör som använder lokala råvaror. Det stämmer väl överens med vår ambition att bygga en hållbar stad, säger Mats Håkansson, produktionschef hos Balticgruppen.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen