Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 8 november 2018

Kirppu får fortsätta granska avverkningsanmälningar

Sebastian Kirppu, omstridd tjänsteperson på Länsstyrelsen i Dalarna, får fortsätta att granska avverkningsanmälningar och skriva rapporter om artinventeringar. Men bisysslorna får inte "gå in i" Länsstyrelsen i Dalarnas verksamhet.

 Länsstyrelsen i Dalarna backar från sitt tidigare beslut och meddelar nu att Sebastian Kirppu får fortsätta att granska avverkningsanmälningar och skriva rapporter om artinventeringar.
Länsstyrelsen i Dalarna backar från sitt tidigare beslut och meddelar nu att Sebastian Kirppu får fortsätta att granska avverkningsanmälningar och skriva rapporter om artinventeringar. FOTO: Rolf Segerstedt

I april i år förbjöd Länsstyrelsen i Dalarna Sebastian Kirppu att på fritiden inventera arter, skriva inventeringsrapporter samt granska avverkningsanmälningar. ”Bisysslorna är sådana att de kan rubba förtroendet för hans eller någon annan arbetstagares opartiskhet i arbetet och kan skada myndighetens anseende”, skrev man i beslutet.

Överklagade

Med hjälp av fackförbundet ST överklagade Sebastian Kirppu beslutet till Arbetsdomstolen. Och i juli upphävde domstolen Länsstyrelsens beslut i avvaktan på att parterna skulle komma överens i en central, facklig förhandling.

Domstolen hävdade bland annat att länsstyrelsen är en regional myndighet som verkar inom ett geografiskt avgränsat område, det vill säga Dalarnas län. Om Sebastian Kirppu utför sina bisysslor utanför länet finns inga beröringspunkter mellan Länsstyrelsens verksamhet och bisysslorna eller någon ”beaktansvärd risk för förtroendeskada”, skrev domstolen i beslutet.

Ingen myndighetsutövning

Vidare framhåller fackförbundet ST att Sebastian Kirppu, i sin anställning på Länsstyrelsen, är guide och förvaltare på Fulufjällets Nationalpark.

– Han ägnar sig inte åt någon myndighetsutövning i sitt jobb. Länsstyrelsens beslut innebar en allt för stor inskränkning i vad Sebastian får göra på sin fritid, säger Kirppus ombud, Veera Littmarck, förbundsjurist på ST.

Enligt Veera Littmarck har Sebastian Kirppu förståelse för att en del av hans bisysslor i vissa fall skulle kunna vara förtroendeskadliga.

Uppgörelse

I en färsk uppgörelse med arbetsgivaren har han därför accepterat inskränkningar vad gäller granskande av avverkningsanmälningar och skrivande av rapporter om artinventeringar.

Inskränkningarna kan exempelvis gälla avverkningsanmälningar där Länsstyrelsen i Dalarna är delaktig eller inventeringsrapporter från områden som kan bli föremål för reservatsbildande i Dalarna.

Sebastian Kirppu tillåts därmed att exempelvis granska avverkningsanmälningar för vilka enbart Skogsstyrelsen är ansvarig myndighet.

– Han är också alltid fri att inventera arter eftersom det då enbart handlar om kunskapsinhämtning, säger Veera Littmarck.

Inga kommentarer

Björn Forsberg, chef för Naturvårdsenheten där Sebastian Kirppu är anställd, säger att han är nöjd med att en överenskommelse är nådd med Sebastian Kirppu. I övrigt vill han inte kommentera uppgörelsen.

Land Skogsbruk har utan att lyckas sökt Sebastian Kirppu för en kommentar.

LÄS MER: Sebastian Kirppu får inte längre inventera arter på fritiden LÄS MER: Sebastian Kirppu stämmer staten för inventeringsförbudLÄS MER: Skogsaktivist och tjänsteman på samma gång

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen