Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 20 augusti 2018

Kineser på studiebesök hos svenska skogsägare

Kina vill lära av Sverige om hur skogsbruk och landsbygdsekonomi kan utvecklas i samklang med naturen. Därför var en kinesisk skogsdelegation på Sverigebesök i helgen. LRF Skogsägarna stod för värdskapet.

 Sven Erik Hammar, LRF Skogsägarna, och Wang Weisheng, representant för den kinesiska skogsdelegationen. Kineserna fick också besöka jord- och skogsbruk i Roslagen där ekoturism är en del av verksamheten.
Sven Erik Hammar, LRF Skogsägarna, och Wang Weisheng, representant för den kinesiska skogsdelegationen. Kineserna fick också besöka jord- och skogsbruk i Roslagen där ekoturism är en del av verksamheten. FOTO: Mats P Ostelius

Delegationen leddes av Wang Weisheng, chef för Centret för internationellt skogligt samarbete, vilket är en avdelning inom den kinesiska statsförvaltningen av skogs- och gräsmarker.

Miljön viktig i Kina

Enligt Wang Weisheng har generell miljöhänsyn hamnat högt upp på den kinesiska regeringens agenda de senaste åren. Det gäller inte minst när ekonomin på landsbygden ska utvecklas.

– Då är utvecklingen av skogen och industrin viktig samtidigt som ekosystemen ska skyddas. Vi vill lära oss hur Sverige gör för att lyckas med detta, sa han under ett möte med LRF Skogsägarna på LRF-huset i Stockholm i förra veckan.

Plan för skogsutveckling

Wang Weisheng sammanfattade vidare hur Kina, som årligen planterar skog på en yta motsvarade hela Irlands landareal, vill utveckla skogsnäringen. God planering i skogsbruket och utbildning av personal blir avgörande för att lyckas, enligt Wang Weisheng.

– Och här vill vi gärna ha ett internationellt samarbete. Vi planerar till exempel att arrangera seminarier till vilka bland annat svenska föreläsare kan bjudas in, sa han.

Demoskog i Kina

Wang Weisheng berättade också att det finns planer på att skapa en demonstrationsskog i Kina, oklart hur stor, där nya sätt att dra nytta av skogens alla värden ska kunna utvecklas och spridas till olika regioner.

Dessförinnan hade Sven Erik Hammar och Lennart Ackzell, ordförande respektive internationell koordinator på LRF Skogsägarna, berättade om svensk skogsnäring och dess betydelse för ekonomi och klimatarbete, svensk skogshistoria och om skogsägarrörelsen.

Ekonomin driver plantering

Möjligheten till en stärkt ekonomi driver skogsägarna att bruka skogen aktivt, påpekade Lennart Ackzell.

– Och när staten stöttar skogsägarna i skogsbruket vågar de tro på att investera i till exempel trädplantering, sa han.

Intresse för skogsprogram

Även Hans Nilsagård, ämnesråd på regeringskansliet, deltog på mötet och redogjorde bland annat för Sveriges nyligen framtagna nationella skogsprogram. Programmet väckte intresse hos den kinesiska delegationen.

– Vi vill gärna ha med oss en kopia hem till Kina, sa Wang Weisheng.

LÄS OCKSÅ: Kina satsar på mer skogSvensk skogsägarmodell på export till Kina

Relaterade artiklar

Till toppen