Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 7 december 2009

Kina – ett skogsland på tillväxt

Kina är ett av de aktivaste länderna i världen när det gäller återbeskogning. Enligt den tyska sajten china-observer.de är cirka 20 procent av Kinas yta skogklädd i dag.

Sedan flera år tillbaka driver den kinesiska staten en aktiv och omfattande kampanj för att återbeskoga landet. Hittills har 62 miljoner hektar mark återbeskogats. Återbeskogningskampanjen har sin tyngdpunkt i skogsbälte som sträcker sig över de norra delarna av landet.

Den kinesiska statens mål med återbeskogningen är flera; dels vill man genom ökade skogsarealer minska de egna utsläppen av koldioxid men även behovet av importerat virke, stoppa ökenutbredningen på många håll, genom återbeskogningen längs ostkusten dämpa stormar som drar in från havet.

Kinas premiärminister Hu Jintao lovade på FN:s klimatkonferens i september att Kina mellan åren 2005 och 2020 ska ha utökat sin skogsareal med 40 miljoner hektar. Om löftet infrias kommer landet, enligt Hu Jintao att ha ökat sitt virkesförråd med omkring 1,3 m i l j a r d e r kubikmeter.

För närvarande växer det skog på totalt 200 miljoner hektar mark i Kina.
Men för Kinas skogsbruk finns ändå stora utmaningar, bland annat den på många håll svåra topografin och de växande städernas växande efterfrågan på mark.

Kinas regering arbetar just nu med ett förslag till lagstiftning som ska begränsa möjligheterna att avverka i naturskogar.

Källa: www. china-observer.de

av PIERRE KJELLIN

Relaterade artiklar

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen