Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 21 oktober 2017

Kina allt viktigare för Södra

Kina blir en allt viktigare marknad för Södra när efterfrågan på produkter från svensk skog ökar. Hittills i år har Södra ökat sin försäljning av pappersmassa till den kinesiska marknaden med över 50 procent. Även försäljningen av sågade trävaror ökar, men den kurvan pekar inte lika brant uppåt.

Januari-september i år har Södras försäljning av pappersmassa ökat med över 50 procent till Kina jämfört med samma tidsperiod 2016.

– Den ökade exporten är en konsekvens av att Södra har investerat tungt i massaindustrin de senaste åren. Vi har mer massa att sälja och då är Kina en viktig tillväxtmarknad. Råvara från certifierad skog efterfrågas alltmer med ett tydligt hållbarhetsfokus och här kan vi bidra, säger Magnus Björkman, Södra cell international.

Ökad export

Enligt Skogsindustriernas senaste statistik som kom i september har exporten av massa från Sverige till Asien gått upp 13 procent i år. Vid augusti månads utgång var exporten 556 000 ton.

Nästan hälften av dessa leveranser går till Kina. För Södra tillhör Kina de marknader som växer snabbast. Men det är Europa som är företagets huvudmarknad även om det är en långsiktig trend att pappersförbrukningen minskar något varje år i Europa.

Kina och USA sticker ut

Trycket är högt även på sågade trävaror. Södra började leverera trävaror till Kina 2010 och försäljningen har ökat varje år sedan dess. Enligt Skogsindustrierna sticker Kina och USA ut som de två snabbast växande marknaderna för Sverige. Kina ökade under första halvåret med 18 procent och blev Sveriges fjärde största exportmarknad. Dock har ökningstakten avtagit något under det andra halvåret.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen