Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 31 augusti 2018

KD: MSB ska ha befälet över brandhelikoptrarna

MSB måste ges makt att bestämma över försvarets helikoptrar vid skogsbränder. Det framhärdade riksdagsledamoten Mikael Oscarsson, KD, i en debatt i riksdagen om sommarens skogsbränder.

 Mikael Oskarsson, KD, i riksdagsdebatten om sommarens skogsbränder.
Mikael Oskarsson, KD, i riksdagsdebatten om sommarens skogsbränder. FOTO: Riksdagen.se

Mikael Oscarsson, som hade tagit initiativet till debatten, tog vid flera tillfällen upp frågan om försvarets vattenbombande helikoptrar, som delvis blev ståendes på marken under skogsbrandkrisen.

”Befäl saknas”

– Varför har ingen befälet över försvarets helikoptrar vid en kris? Borde det inte vara en uppgift för MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) att ta det ansvaret? Och MSB måste flyttas tillbaka till försvarsdepartementet från justitiedepartementet dit det flyttades av den sittande regeringen 2014, sa Mikael Oscarsson med adress justitie- och inrikesminister Morgan Johansson, S.

Läs mer: ”Här är de svåra frågorna som måste lösas”

Stöd av försvaret

Mikael Oscarsson hävdade också att försvaret bör få en tydligare uppgift att stödja civilsamhället vid olika typer av kriser.

– Motsvarande uppgift bör ges till Sjöfartsverket. Dessutom ska värnpliktiga kunna ingå i regionala undsättningskårer för att kunna hjälpa till med att exempelvis släcka skogsbränder, sa Mikael Oscarsson.

Fick medhåll

Han fick stöd av Allan Widman, L, som anser att försvaret bör ges ett större ansvar för insatser vid kriser i fredstid.

– Försvaret har större möjligheter än att bidra med helikoptrar. Uppdelningen i ett civilt och ett militärt försvar som regeringen införde 2014 leder till revirstrider mellan justitiedepartementet och försvarsdepartementet när det gäller totalförsvarsplaneringen, sa Allan Widman.

Läs mer: EU vill stärka insatserna mot skogsbränder

Inga svar

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson, S, gav inget svar på frågan om vem som ska ha makten över försvarets helikoptrar i civila krissituationer. Han svarade heller inte på frågan om regeringen kan tänka sig att flytta tillbaka MSB till försvarsdepartementet.

Läs mer: Regeringen vill rusta upp brandförsvaret

Särskild utredare

I stället sa han att en särskild utredare, Jan-Åke Björklund, har tillsatts för att utvärdera de insatser som gjordes under skogsbränderna.

– Ställt inför de svåraste skogsbränderna någonsin så klarade det svenska samhället uppgiften. MSB klev fram och tog ett ledningsansvar som de aldrig gjort tidigare. Flera bidrog, bland annat försvaret med helikoptrar och hemvärn. Stora värden gick upp i rök men ingen människa miste livet, blev allvarligt skadad eller hemlös, sa Morgan Johansson.

Relaterade artiklar

Till toppen