Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 11 november 2018

”Kan vi upplösa vårt samägande genom gåvor?”

Är det möjligt att byta mark med varandra och upplösa ett samägande? Den frågan svarar skogsekonom Vibeke Alstad på den här gången.

 Vibeke Alstad som är skogsekonom på LRF Konsult svarar på läsarnas frågor.
Vibeke Alstad som är skogsekonom på LRF Konsult svarar på läsarnas frågor. FOTO: Istock/LRF Konsult

Fråga: Jag och min bror äger två skogsfastigheter gemensamt. Vi äger hälften var i båda och fastigheterna är ungefär lika stora och har ungefär lika höga marknadsvärden. Kan vi upplösa vårt samägande genom att jag ger honom min halva i den ena fastigheten i gåva och han ger mig sin halva i den andra? Det skulle alltså inte utgå några pengar mellan oss.

Svar: Nej, det går tyvärr inte. Eller rättare sagt, det går att genomföra, men det skulle medföra skattekonsekvenser. Även om ni skulle skriva gåvohandlingar mellan er så skulle er transaktion inte bli en gåva utan ett byte. Ett byte är ett oneröst fång, liksom ett köp, och ni skulle därför tvingas betala kapitalvinstskatt.

Det du skriver om brukar kallas ”korsvisa gåvor” och det är en inte helt ovanlig önskan hos fastighetsägare att genomföra den typen av överlåtelser. Det kan vara för att upplösa samägande, som i ert fall, men det kan också vara i samband med ett generationsskifte då föräldrar och barn vill byta fastighet med varandra.

Hur stor blir skatten då, när det inte utgår några pengar? Jo, ”köpeskillingen” blir marknadsvärdet av den bortbytta fastigheten eller andelen. Så du skulle ha ”sålt” en halv fastighet och ”köpeskillingen” blir marknadsvärdet på den fastighetshalva du fått i utbyte. Förutom att du får en kapitalvinst som beskattas med 27 procent så får du återlägga eventuella skogsavdrag och värdeminskningsavdrag.

Vibeke Alstad,

Skogsekonom och jägmästare, LRF Konsult

LÄS MER: Läs fler svar från Vibeke Alstad

Relaterade artiklar

Till toppen