Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 3 juni 2019

Kan slutavverkningen bekosta tillköpet?

Fråga: Jag har en skogsfastighet med mycket slutavverkningsmogen skog. Nu har jag tecknat ett avverkningskontrakt som kommer att ge ett stort överskott i min näringsverksamhet. Kan jag på något sätt använda de pengarna till att köpa mer skogsmark?

 Vibeke Alstad svarar på läsarnas frågor i Land Skogsbruk.
Vibeke Alstad svarar på läsarnas frågor i Land Skogsbruk. FOTO: Istock

Svar: Köp av mark är inte en avdragsgill kostnad i näringsverksamheten och det innebär att man i de flesta fall måste göra tillköp med beskattade pengar. På motsvarande sätt är amortering av lån inte avdragsgill i näringsverksamheten även om räntekostnaden är det.

Men i dessa fall kan man ha stor nytta av skogsavdrag. Tillköpet av skogsmark ger nytt skogsavdragsutrymme som kan användas vid avverkning på den gamla fastigheten. Det spelar ingen roll om avverkningen sker före tillköpet så länge det är samma inkomstår.

Skogsavdrag är ett sätt att skjuta upp beskattningen av skogsintäkter till den dag man säljer sin skogsfastighet, då ska de nyttjade skogsavdragen återföras till beskattning i inkomstslaget näringsverksamhet. Det är alltså inget permanent avdrag, men kostar inget i ränta och räknas heller inte upp med inflationen.

Skogsavdragsutrymmet som tillköpet ger motsvarar halva köpeskillingen för skogen, om fastigheten innehåller annat än skog får man fördela köpeskillingen med hjälp av taxeringsvärdets delvärden. Det maximala skogsavdraget ett enskilt år är 50 procent av intäkten av avverkningsrätt och 30 procent av intäkten av leveransvirke.

Vibeke Alstad, jägmästare, LRF Konsult

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen