Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 5 maj

Kan jag överlåta mina skogskonton?

Fråga: Jag har ganska stora summor på skogskonton, mer än jag kommer att behöva i min näringsverksamhet. Jag har hört att man kan överlåta skogskonton till sina barn. Hur gör jag?

 Vibeke Alstad.
Vibeke Alstad.

Experten svarar: Det är riktigt att man sedan 2009 under vissa förutsättningar kan överlåta skogskonton. Överlåtelsen ska ingå som en del i ett generationsskifte så man kan alltså inte överlåta skogskontona och samtidigt behålla fastigheten. För att kunna överta skogskonton måste man samtidigt överta skogsmark.

Överlåtelsen måste ske som gåva, arv eller testamente och överlåtaren och övertagaren måste vara närstående, till exempel föräldrar och barn. Hela överlåtarens lantbruksenhet/andel av lantbruksenheten måste överlåtas, man kan som överlåtare alltså inte själv fortsätta äga en del av lantbruksenheten. Om man överlåter fastigheten till flera barn kan varje barn bara ta emot så stor andel av skogskontot som de övertar skogsmark av lantbruksenhetens totala skogsareal.

Överlåtelsen av fastigheten och skogskontot måste ske samma år så det gäller att se upp om man är i närheten av ett årsskifte. Det är också viktigt att se till att kontot verkligen förs över hos banken så att det inte avslutas. Övertagaren övertar kontot på samma villkor vad gäller insättningsår. Han eller hon får alltså inte tio nya år på sig att nyttja kontot. Man måste ha en skriftlig överlåtelsehandling som visar att ett skogskonto ska övertas.

Om man har flera skogskonton kan man välja att överlåta några och behålla några, alla konton behöver inte överlåtas.

Vibeke Alstad

jägmästare, LRF Konsult

Relaterade artiklar

Till toppen