Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 18 juni 2018

Kan jag ändra min deklaration?

Fråga: Jag har insett att den deklaration jag redan lämnat in för 2017 kunde gjorts på ett för mig fördelaktigare sätt. Kan jag ändra en inlämnad deklaration?

 Vibeke Alstad, LRF Konsult
Vibeke Alstad, LRF Konsult

Expertens svar: Ja, visst kan du ändra en inlämnad deklaration! Det görs enklast genom att helt enkelt lämna in en ny och tala om för Skatteverket att den ska ersätta den redan inlämnade. Som skattskyldig har man fem år på sig att ändra uppgifter i en inkomstdeklaration och begära omprövning hos Skatteverket. Omprövning får du begära om du hunnit få ett beslut, annars räcker det att ange nya uppgifter enligt ovan.

De fem åren räknas från det år då man lämnade in deklarationen och avser hela kalenderår, för inkomståret 2017 kan en omprövning alltså senast göras under 2023. Man kan begära omprövning så många gånger man vill.

Möjligheten till omprövning innebär att man kan ändra vilket resultatreglerande verktyg man vill använda för sitt skogsbruk, till exempel skogsavdrag, räntefördelning eller periodiseringsfond.

Men det finns ett viktigt undantag och det är skogskontot, man kan aldrig sätta in på skogskonto senare än 15 juni året efter inkomståret! Om det datumet har passerat så är den möjligheten stängd.

Vibeke Alstad, LRF Konsult

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen