Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 2 juli 2018

Kan dödsboet fortsätta äga fastigheten?

FRÅGA: Min moster, som ägde en skogsfastighet, gick bort i våras. Hon hade inga egna barn så dödsboet består av mig och fyra andra syskonbarn. Kan vi fortsätta att driva skogsbruket som ett dödsbo eller måste vi göra ett arvskifte?

 Vibeke Alstad, LRF Konsult.
Vibeke Alstad, LRF Konsult. FOTO: Ann Lindén

SVAR: Ni kan fortsätta att driva skogsbruket som ett dödsbo, men inte hur länge som helst. Det kan till och med vara det bästa under en övergångsperiod, beroende på de individuella förutsättningarna.

Ett dödsbo är en juridisk person och omfattas därför av en del annorlunda regler än en fysisk person. Själva dödsboet beskattas också annorlunda; under dödsåret ser skatten ut på samma sätt som om personen levt men därefter försvinner grundavdraget. Från och med det fjärde året efter dödsåret skärps beskattningen av dödsboet och statlig skatt tas ut från första kronan.

Om ert skogsbruk går med vinst är det alltså ingen bra idé att ha kvar dödsboet mer än dödsåret och tre år till. Dessutom finns en särskild lag som säger att dödsbon inte får äga lantbruksfastigheter längre tid än fyra år efter dödsfallet så ägandet av själva fastigheten måste ändå avvecklas.

I de flesta fall är rådet att redan från början fundera över hur ägandet ska se ut på sikt och avveckla dödsboet. De gånger som det finns anledning att behålla dödsboet några år är om personen som avlidit haft ett stort sparat underskott som man vill utnyttja eller om det finns stora summor på skogskonto som man vill ta ut i dödsboet.

Vibeke Alstad,

LRF Konsult

FLER FRÅGOR: ”Kan jag ändra min deklaration?”

Relaterade artiklar

Till toppen