Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 2 november 2017

Nätpublicering av avverkning prövas i Kammarrätten

Det blir en prövning i högre instans av frågan om Skogsstyrelsen kan publicera avverkningsanmälningar på nätet. Förvaltningsrätten sade nej, men nu prövas det i Kammarrätten.

FOTO: Rolf Segerstedt

Kammarrätten har lämnat besked om att fallet om nätpublicering av avverkningsanmälningar på nätet får prövningstillstånd. Det var Skogsstyrelsen som överklagat Förvaltningsrättens dom, då de ansåg att det behövs vägledning från en högre instans.

Södra drev fallet

Domen från Förvaltningsrätten i Jönköping kom för ett par månader sedan. Den sade att publicering av avverkningsanmälningar från en enskild markägare får överklagas och att personuppgifterna då tas bort. Det var Södra som hjälpte en av sina medlemmar att driva fallet.

Samtidigt sade domen att det finns ett allmänintresse i att anmälda avverkningar publiceras, men att detta ska vägas mot integritetsfrågan. Skogsstyrelsen vill ha mer tydliga och generella riktlinjer än så.

– De gav ingen vägledning i hur man skulle tänka i den här avvägningen, säger Patrik André, kartchef på Skogsstyrelsen, till Land Skogsbruk.

Välkomnar prövning

Enligt André har också skogsbruket intresse av att anmälningarna finns tillgängligt digitalt, till exempel när en entreprenör ska starta en avverkning.

– Framför allt är det för skogsbruket, det är många som behöver kontrollera att avverkningarna är riktigt anmälda. Det är viktigt att kunna göra det och vi vill att vi ska kunna få fortsätta med det, säger han.

Han säger att Skogsstyrelsen välkomnar att frågan hamnar för avgörande i domstol. I takt med att allt fler uppgifter digitaliseras kommer det att bli krockar mellan öppenhet och integritet.

Rutinerna inte ändrade

Skogsstyrelsen ändrade inte sina rutiner efter Förvaltningsrättens dom och meddelar i dag att man inte kommer att ändra hanteringen av nätpubliceringarna förrän den rättsliga prövningen i Kammarrätten är klar.

LÄS MER: Dom: Fel att publicera avverkningsanmälningar på nätetSkogsstyrelsen överklagar dom om avverkningsanmälningar

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen