Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 7 augusti

Kaliforniens största skogsbrand i historien

Bränderna i det så kallade Mendocino Complex utgör nu den största skogs- och terrängbranden i historien i Kalifornien.

 Arkivbild.
Arkivbild. FOTO: IBL

Bränderna norr om San Francisco går under namnet Mendocino Complex och är egentligen två skogsbränder som har startat var och en för sig och som sedan har gått ihop. Det är nu den största dokumenterade terrängbranden i Kaliforniens historia, meddelar myndigheten Calfire, enligt tidningen Sacramento Bee.

Utfärdat röd flagga

Brandkomplexet har spridit sig till ett område motsvarande 115 000 hektar. En tidigare storbrand, Thomas, som härjade i bergsområdena runt Santa Barbara och Ventura hade en utbredning på motsvarande 114 100 hektar. Räddningstjänsten räknar med att branden inte kommer att kunna vara inom kontroll förrän tidigast om en vecka. Branden rasar i kommunerna Mendocino, Lake and Colusa. Massevakueringar har skett, men många av de boende har ändå tillåtits återvända, med varningar om försiktighet.

Två stora bränder

Mendocino Complex bestod från början av skogsbränderna River och Ranch och har förstört 75 bostadshus och 68 andra byggnader. Det är betydligt mindre än den näst största branden, Thomas som förstörde mer än 1 000 bostäder. Totalt härjar 18 skogs- och terrängbränder i Kalififornien och ett 100-tal i hela USA, enligt brandmyndigheten National Interagency Fire Center. Uppemot 28 000 brandmän bekämpar bränderna, skriver USA Today. Under lördagen förklarade USA:s president Donald Trump en av de branddrabbade områdena i Kalifornien, Shasta, som katastrofområde. Bränderna väntas fortsätta som en följd av hög värme på över 37 grader och torka.

LÄS OCKSÅ: Kaliforniens bränder tvingar fram nödläge

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen