Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 25 januari 2010

Kåge Såg investerar och växer

Kåge Såg i norra Västerbotten som ägs av Norra Skogsäarna, bygger ut sin produktion rejält. Investeringen i en ny såglinje innebär en produktionsökning på 50 procent.

Det blir det finska företaget Heinola Sawmill Machinery som ska leverera den nya såglinjen till Kåge såg i Västerbotten. Ombyggnationerna, en investering på 143 miljoner kronor, kommer att medföra en produktionsökning med 50 procent i Kåge.

– Det här är ett tecken på vår starka framtidstro. Med den nya linjen får vi tillgång till den allra senaste sågverkstekniken, vilket resulterar i en effektivare sågning med rejält förhöjd kvalitet, säger Norra Skogsägarnas VD, Bo T Holm.

Under det senaste året har ett nytt timmerintag och en ny barkmaskin installerats vid Kåge såg. Lagerhanteringen har rationaliserats och ett nytt elektrofilter har installerats i pannan. Dessutom håller en ny råsortering för närvarande på att driftsättas och beräknas vara i full gång i mitten av mars. Nu tas alltså nästa steg.

Såglinjen som nu installeras kommer inledningsvis att producera drygt 200.000 kubikmeter sågad vara på två skift, vilket framför allt innebär ökad konkurrenskraft och tryggad sysselsättning.

Arbetet med att installera den nya såglinjen inleds omgående och den beräknas vara i full drift i början av nästa år. Linjen kommer att byggas i befintlig byggnad parallellt med nuvarande såglinje, som kommer att vara i drift under hela byggtiden.

Heinola Sawmill Machinery ingår tillsammans med de Skellefteåbaserade företagen Forslunds Maskin och Renholmen i koncernen Sorb Industry.

Relaterade artiklar

Till toppen