Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 16 april 2018

”Julgransodlingen kan utvecklas”

Odlingen av julgranar kan utvecklas mycket mer i Sverige. Det menar landets första doktorand i julgransproduktion.

 Martin Pettersson.
Bild 1/3 Martin Pettersson. FOTO: Erling Fløistad
 Rödgran (Picea abies) i Sverige.
Bild 2/3 Rödgran (Picea abies) i Sverige. FOTO: Martin Pettersson
Bild 3/3

Sveriges första doktorand i julgransproduktion anser att julgransodligen i landet kan utveclas mycket mer. Det går att läsa i avhandlingen skriven av Martin Pettersson, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Småskalig odling i Sverige

I Sverige är odlingen av julgranar småskalig jämfört med den i North Carolina, USA och Martin Pettersson har jämfört de olika förutsättningarna.

I North Carolina finns ett utvecklat samarbete mellan myndigheter, forskare och odlare för att forma den mycket framgångsrika julgransindustrin. Majoriteten av granarna säljs inom landet och industrin har en årlig omsättning på 100 miljoner dollar (över 800 miljoner kronor).

”Finns ingen statistik”

I Sverige finns inget liknande.

– Något som förundrar mig är att det inte ens finns underlag och statistik om antalet julgranar som produceras och säljs, antalet odlare, brukad areal eller andelen gran och ädelgran. Varken Jordbruksverket eller Skogsstyrelsen verkar ha någon koll på detta. Det är märkligt att Sverige, som är ett så utpräglat skogsland, inte ens är självförsörjande på julgranar, säger Martin Pettersson.

Går att utveckla

Han menar att det finns stor potential för att utveckla industrin även här eftersom den svenska julgransproduktionen är relativt frisk, det finns mycket odlingsbar mark som är relativt billig, svenska konsumenter är miljömedvetna och kan välja bort platsgran för att i stället stödja närproducerat och köpa en svensk gran.

– För att bättre utnyttja den svenska julgransproduktionen behöver markägare bli medvetna om dagens stora möjligheter, säger Martin Pettersson, som anser att Sverige bör bli medlem i Europas gemensamma julgransodlarförening (The Christmas Tree Growers Council of Europe, CTGCE) för att få tillgång till den senaste informationen och forskningen.

För kallt för kungsgran

– I stora delar av landet är det för kallt för att producera nordmannsgran/kungsgran, men det finns andra högkvalitativa alternativ, exempelvis klippgran och balsamgran, som skulle fungera bra i norra Sverige. För att lyfta produktionen behövs samarbete både internationellt och mellan myndigheter, forskare och odlare, som liknar det som finns i North Carolina, säger Martin Pettersson.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen