Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 17 december 2018

Julgransodling – ingen dans på rosor

En av Sveriges förhållandevis få julgransodlingar ligger i södra Dalarna. Om 6-7 år räknar företaget med första skörden.

 Om några år ser granarna förhoppningsvis ut som i denna plantering.
Om några år ser granarna förhoppningsvis ut som i denna plantering. FOTO: Henrik Dammberg

Det är fortfarande ganska ovanligt med julgransodlingar i Sverige, trots att vi, enligt en forskare vid SLU, borde kunna vara självförsörjande.

Nystartad odling

Det finns runt 300 julgransodlingar i Sverige, jämfört med Danmarks cirka 3 500. Men i Vikhyttan utanför Garpenberg i Dalarna finns en nystartad julgransodling, skriver SVT Dalarna.

Det är Karl Karlsson och hans bror som har startat upp en odling med runt 2 000 julgransplantor.

– Nästa år kommer vi att sätta 3 000, säger Karl Karlsson.

Se SVT:s film från plantagen här.

Pengar tidigare

Om 6-7 år kan de första julgranarna skördas, men med mildare vintrar växer träden snabbare. Pengar kan plockas ut ur ”skogen” tidigare än vid traditionellt skogsbruk.

– Det ger pengar tidigare så att säga. Normalt sett inom skogsbruk får man ju vänta i 60, 70 eller 80 år innan träden är fullstora och då ger de kanske något mer per träd, än vad en julgran gör, berättar Karl Karlsson.

Tuff sommar

Bröderna la ner mycket jobb i somras för att hålla plantorna vid god vigör.

– Vi har kunnat hämta vatten från en damm, så jag har gått och vattnat här varannan dag under sommaren. Det har ju inte varit en dans på rosor kan jag säga, det har varit mycket jobb, säger Karl Karlsson.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen