Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 19 maj

Det enda logiska är att agera kraftfullt

”Avverkning är mord” har sprayats på ett elskåp längs E45. För mig är skogsbruk tvärtom ett sätt att minska miljöförstörelsen genom att skapa förutsättning för långsiktig och hållbar överlevnad, skriver Land Skogsbruks krönikör Anna Stjernström.

 Anna Stjernstrom.
Anna Stjernstrom. FOTO: Marie Birkl

Ju mera vi vet, desto klokare blir vi? Nej tyvärr, det är ingen given logik.

Det är drygt 30 år sedan Tjernobylkatastrofen och även om den definitiva dödssiffran tycks vara svår att fastställa, så beräknas miljontals människor ha drabbats på olika sätt av det som hände. Med facit i hand vet vi påtagligt väl hur farlig kärnkraften kan vara. Dessutom är både uranbrytningen och det radioaktiva avfallet skadligt. Men trots kärnkraftens uppenbara baksidor finns det outtröttliga förespråkare som utan ånger skulle vilja gräva upp fjällområden för både brytning och slutförvaring om de fick chansen. Det är ologiskt och långt ifrån klokt, men tyvärr ständigt aktuellt i de trakter där jag bor.

Lika ologiskt som det ter sig okunnigt, i alla fall från min skogshorisont, är det budskap som sprayats på ett elskåp vid en avverkning längs Europaväg 45. Jag läser det varje gång jag åker till jobbet genom en del av barrskogsbältet och förundras. Det står ”avverkning är mord”. Att bruka skogen är för mig som skogsälskare så långt ifrån döden och kärnkraften man kan komma. Det är tvärtom ett sätt att minska miljöförstörelsen genom att skapa förutsättning för långsiktig och hållbar överlevnad.

Jag minns väl den oron som följde med vårfloden efter Tjernobyl, den ångestladdade smaken av bären, viltköttet och fisken. Känslan av att inget var som vanligt med ekosystemet en lång tid efter att det hela hade hänt. Men hur stor än konsekvenserna av den här miljökatastrofen var i tid och rum, så var det en händelse.

En internationell sammanställning av 15 000 rapporter som det tagit forskare från 132 länder tre år att sätta samman bekräftade för en tid sedan mer detaljerat vad vi nog redan vet; det pågår en mångdimensionell miljökatastrof runt om oss och just nu. Mellan en halv till en miljon växter och djur hotas av utrotning till följd av mänsklighetens obalanserade missbruk av ekosystemen inom en 30 års period och med dem många ekotjänster som mänskligheten behöver för att kunna existera. Det enda logiska är att agera på det kraftfulla sätt som den alarmerande situationen kräver.

Så länge som det finns aktivister som tycker att väl avvägd och hänsynsfullt genomförd avverkning är det primära mordhotet mot naturen, känner jag mig dock inte 100 procent säker på att en sådan logik kommer att vara allmänt rådande. Inte heller i vårt land där förutsättningarna ju är synnerligen goda för att sträva efter en klimatneutral existens. Min logik är ändå att jag som förvaltare av en bit skogsmark och landsbygdsbo ska ge mitt, om än mikroskopiska bidrag, för att klotet ska kunna återfå och behålla balansen – genom att ansvarsfullt bruka skogen.

Anna Stjernström

skogsägare och historiker

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen