Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 16 augusti 2019

Järnväg och terminal tar virket från västra Dalarna

En återuppstånden och upprustad järnvägssträcka och en ny virkesterminal. Det ska ge ett effektivare virkesflöde i västra Dalarna.

 Upprustad järnväg och en ny virkesterminal ska sätta värde på virket som säljs av skogsägare i Västerdalarna
Upprustad järnväg och en ny virkesterminal ska sätta värde på virket som säljs av skogsägare i Västerdalarna FOTO: Tina Andersson

Det handlar om att järnvägssträckan mellan Malungsfors och Rågsveden rusats upp. Det innebär samtidigt att sträckan Malungsfors-Malung åter tas i bruk efter att ha varit nedlagd under ett antal år. Land Skogsbruk rapporterade om projektet redan i oktober 2017.

– Vi får nu en möjlighet att köra klimatsmarta tåg till och från Malungsfors lastade med sågade trävaror, flis och annat. Det gör det också möjligt för skogsägare att transportera virke miljövänligt så att skogsmarken behåller värdet i framtiden. Skogsnäringen är och förblir en viktig del av vårt samhälle och jag hoppas att den ska förbli en stor och viktig arbetsgivare i våra trakter, sa då Hans Unander, S, kommunalråd i Malung-Sälens kommun.

Omlastning från bil

Samtidigt skulle en terminal för omlastning av gods från lastbil till järnväg och vise versa färdigställas i Malungsfors. Nu är allt klart och skogsägareföreningen Mellanskog meddelar att den nya logistiklösningen nu öppnas.

– Öppnandet av terminalen ligger helt i linje med Mellanskogs långsiktiga strategi att effektivisera våra transporter och öka vår förmåga att nå fler industrikunder. Genom att flytta över virkes- och skogsbränsletransporter från lastbil till järnväg minskar vi utsläppen av växthusgaser samtidigt som transportkostnaderna minskar. Det tjänar både miljön och våra medlemmar på, säger Mellanskogs nya VD, Fredrik Munter i en skriftlig kommentar.

Ägs gemensamt

Terminalen ägs av Västerdala Terminal och Järnvägsspår AB, som i sin tur ägs av Mellanskog, Malung-Sälens kommun, Fiskarhedens Trävaru AB, Lima Besparingsskog, Transtrands Besparingsskog och Malungs Jordägare. Naturvårdsverket har bidragit med cirka 22 miljoner kronor till satsningen inom ramen för det så kallade Klimatklivet.

Minskade utsläpp

Den nya logistiklösningen, som invigs den 20 augusti, bedöms minska antalet lastbilstransporter med 7 500 stycken per år, vilket i sin tur bedöms minska de årliga utsläppen av koldioxid med 8 000 ton.

LÄS MER: Inget skogsbruk – ingen framtidLÄS OCKSÅ: Arbetsgivaren känner sig hotad av nyckelbiotoper

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen