Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 2 oktober 2018

Jakten ställs in – älgarna är för få

Älgjakten ställs in på flera håll i Skinnskattebergs och Köpings kommuner. Älgarna är för få, och nu krävs mer avskjutning av varg.

 Älgjakten ställs in i vissa delar av Västmanland.
Älgjakten ställs in i vissa delar av Västmanland. FOTO: Mostphotos

Det blir ingen älgjakt i delar av Skinnskattebergs och Köpings kommuner. Anledningen är att det finns för få älgar, vilket enligt Lars Björk, jaktvårdskonsulent i Jägareförbundet Västmanland, beror på att vargstammen i området är alltför tät.

– Nu drar vi ner avskjutningen rejält. Flera områden kommer att ställa in älgjakten, säger han till Svensk jakt.

”Dragit i handbromsen”

I Gunnilbo älgförvaltningsområde finns landets tätaste vargbestånd, fem revir på 200 000 hektar. Antalet älgar är 7-8 älgar per 1 000 hektar.

Läs mer: Risk att årets älgjakt avbryts i förtid

På 30 000 hektar ställs älgjakten helt in och på 46 000 hektar planeras 19 vuxna och 22 kalvar att skjutas.

– Jägarna har dragit rejält i handbromsen, men det är frågan om det räcker. Med ett så högt vargtryck kanske det inte hjälper, vi kan ha en situation där älgstammen trots åtgärderna minskar, säger Lars Björk.

Kräver vargjakt

Under vintern som var sköts vargarna i Kölstareviret, men nya vargar tog snart över reviret. Nu kräver Jägareförbundet att vargjakten blir av även denna vinter.

Läs mer: Licensjakten över – 15 vargar fällda

– Jägarna har tagit sitt ansvar. Nu måste också staten ta sitt ansvar och uppfylla sin skötselplan för rovdjuren, och i det här fallet varg, säger Lars Björk.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen