Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 26 maj 2019

Jägmästarutbildningen ska göras mer flexibel och attraktiv

Jägmästarutbildningen, i dag ett sammanhållet femårigt utbildningsprogram, är på väg att delas upp i två delar: ett treårigt kandidatprogram och ett tvåårigt masterprogram. Syftet är att göra utbildningen mer flexibel och attraktiv.

 SLUs skogsvetenskapliga fakultet i Umeå.
SLUs skogsvetenskapliga fakultet i Umeå. FOTO: SLU

Tanken är att studenterna ska antas till ett treårigt program som ger en skoglig kandidatexamen. Därefter ges de möjlighet att bygga på med ytterligare två år för att ta en skoglig masterexamen.

– Det ger större flexibilitet, något vi tror studenterna föredrar framför att binda upp sig för en femårig utbildning, säger Ola Lindros, ställföreträdande chef för SLUs skogsvetenskapliga fakultet.

”Bra dialog”

Som Land Lantbruk rapporterade om i förra veckan stöps agronomutbildningen om på samma sätt, vilket har mött visst motstånd i jordbruksnäringen. Men Ola Lindros upplever inga motsvarande reaktioner i skogsnäringen.

– Nej, jag tycker att vi har en bra dialog med näringen, säger han.

 Ola Lindroos, SLU
Ola Lindroos, SLU FOTO: Andreas Palmén

Kombinera utbildningar

Jan Åhlund, skogsbrukschef på Holmen Skog, är med i en referensgrupp för utformande av en den nya jägmästarutbildningen. Och Jan Åhlund är positiv till att jägmästarutbildningen görs mer flexibel och anser att det behövs större mångfald av kompetenser i skogsnäringen. Studenter ska kunna ha kandidatexamen från exempelvis en teknisk högskola eller en kommunikationsutbildning och bygga på med en master på SLU med skoglig inriktning, anser han.

– Samtidig borde man kunna gå åt andra hållet och ta en skoglig kandidatexamen på SLU och bygga på med en masterexamen på någon annan utbildning. Utbildningarna bör enkelt kunna släppa studenter till varandra, det skulle bredda rekryteringsbasen enormt, säger Jan Åhlund.

 Niklas Fogdestam projektledare Skogforsk.
Niklas Fogdestam projektledare Skogforsk. FOTO: Fotograf Mats Samuelsson

Högre söktryck

Niklas Fogdestam, chef för Mellanskogs virkesområde Västmanland, deltar i en referensgrupp på KSLA (Kungliga Skogs- och lantbruksakademin) gällande alla skogliga utbildningar Sverige. Personligen tycker han att det viktigaste är att skapa ett högt söktryck till utbildningarna.

– Då får vi in högt motiverade studenter, vilket stimulerar lärarna samtidigt som studenterna sporrar varandra att prestera på hög nivå. Det ger branschen duktiga människor att anställa, säger Niklas Fogdestam.

Val av namn

SLUs mål är att den nya utbildningen ska börja gälla 2021. Om studenter som avlägger den nya masterexamen ges titeln jägmästare är ännu inte bestämt. Enligt Jan Åhlund, Holmen Skog, är titeln mindre viktig.

– Jag tror att vi lockar fler studenter om vi marknadsför att man kan bidra till ett hållbart samhälle genom att jobba i skogsbranschen. Då är det inte säkert att jägmästare är det rätta namnet, säger Jan Åhlund.

LÄS MER: Studenternas blogg ska få fler att bli jägmästareLÄS MER: ”Det är dags att slopa titeln jägmästare”LÄS MER: Branschen vill ha kvar jägmästartiteln

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen