Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 12 december 2017

Jägare vill skjuta 30 lodjur

 Jägarnas riksförbund i södra Sverige vill skjuta 30 lodjur nästa år.
Jägarnas riksförbund i södra Sverige vill skjuta 30 lodjur nästa år. FOTO: Berndt-Joel Gunnarsson

Jägarnas riksförbund i Blekinge vill mota lodjursstammens framväxt, som de menar är explosionsartad. Därför har de begärt licensjakt på 30 lodjur i södra rovdjursförvaltningsområdet. Det uppger SVT Blekinge. Totalt i landet vill förbundet ha jakt på 355 lodjur.

Ingen jakt i år

Under året har det inte varit någon jakt på lodjur i förvaltningsområdet eftersom de berörda länsstyrelserna ansett att lodjursstammen varit för liten i Blekinge, Kalmar, Kronoberg, Jönköping, Skåne, Södermanlands, Östergötlands och Hallands län.

Men under 2018 menar Jägarnas riksförbund att det måste bli ändring på det, eftersom lodjuren ökat och det krävs jakt på djuren.

Stam på 870 lodjur

Enligt Naturvårdsverket måste lodjursstammen i Sverige uppgå till minst 870 lodjur, men Jägarnas riksförbund menar att inventeringen av lodjuren är mycket osäker och att populationen snarare är underskattad än överskattad.

– Det har varit väldigt mycket iakttagelser av lodjur här i Blekinge i år, stammen har ökat explosionsartat, säger Nils-Birger Andersson, distriktsordförande i Blekinge, till SVT.

Obalans i naturen

Han oroas över att rovdjuren ska skapa obalans i naturen.

– Länsstyrelsen måste vakna nu innan det är för sent, säger han.

Så många lodjur vill Jägarnas riksförbund fälla:

Norrbotten: 64 lodjur

Jämtland: 95 lodjur

Västerbotten: 83 lodjur

Västernorrland: 21 lodjur

Mellersta rovdjursförvaltningsområdet (Dalarna, Gävleborg, Uppsala, Stockholm, Västmanland, Örebro, Värmland och Västra Götaland): 62 lodjur

Södra rovdjursförvaltningsområdet (Södermanland, Östergötland, Kalmar, Jönköping, Kronoberg, Halland, Skåne och Blekinge): 30 lodjur

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen