Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 9 oktober 2018

Jägare uppmuntras att följa förvaltningsplanen

Håll er till beslutade älgförvaltningsplaner och skjut så mycket kalvar ni kan, rekommenderar Svenska Jägareförbundet.

 Johan Frisk, Södras viltförvaltningsexpert.
Johan Frisk, Södras viltförvaltningsexpert. FOTO: Marie Henningsson

Rekommendationen från Svenska Jägareförbundet gäller på riksnivå efter den torra och varma sommaren som med säkerhet påverkat älgstammen. Kalvarna förväntas vara färre och väga mindre eftersom de inte har fått tillräcklig näring av kon vare sig innan eller efter födseln.

Älgobs

– Vi vill inte agera på känsla. Därför vill vi medan jakten pågår ha in älgobs och rapporter om slaktvikter. Med hjälp av det kan vi om det behövs revidera rekommendationerna under jaktens gång, säger Magnus Rydholm, kommunikationschef, Svenska Jägareförbundet.

Dessutom finns det anledning att under det kommande jaktåret samla fakta om hur torkan har påverkat älgstammen, inte minst kalvarnas vikt.

Samla fakta

Södra tycker de centrala rekommendationerna är bra.

– En sommar som den här har vi inte varit med om tidigare och vi bör det här året även samla så mycket fakta som möjligt, säger Johan Frisk, Södras viltförvaltningsexpert.

LÄS MER: Normal älgstam i norr

Men Jägareförbundets rekommendationer har inte låtit likadant överallt.

– Vi har sett att man lokalt skrivit att älgskötselområdena måste vara beredda på att snabbt justera avskjutningens inriktning och älgskötselplanerna, i vissa fall redan efter tre dagar. Men efter tre dagars jakt kan man rimligen inte läsa av hela situationen, säger Johan Frisk.

Skjut älgkalvar

Länsstyrelsen i Östergötland har inför älgjakten gått ut med rekommendationer om att samtliga älgkalvar som kan fällas bör fällas. Målet ska vara att fälla minst lika många älgar som angetts i planerna.

Man befarar annars att älgkalvar och andra svaga individer inom klövvilt går in i vintern med dåliga förutsättningar om det blir tufft med till exempel skare.

LÄS MER: Skjut alla älgkalvar

Länsstyrelsen poängterar att det mot bakgrund av ökande klövviltspopulationer i länet måste tas gemensamt krafttag under höstens jakter för att anpassa stammarna till rådande förutsättningar, både ur ett förvaltningsperspektiv och ett etiskt perspektiv,

LÄS MER: Risk att älgjakt avbryts

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen