Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 21 februari 2018

Jägare får skrämma med fordon och skott

Efter att flera närgångna vargar spårats i Österbotten i Finland har nu lokala jägare fått grönt ljus för att skrämma bort vargarna.

 Jägare får tillåtelse till att skrämma i väg varg.
Jägare får tillåtelse till att skrämma i väg varg. FOTO: Mostphotos

Jägare i Nykarleby har fått tillstånd av polisen för att skrämma varg som är för närgången i Ytterjeppo- och Kovjokiområdet i Österbotten i Finland. Beslutet gäller fram till sista februari, skriver Svenska Yle.

Runt tretton vargar

Det var i januari som jaktvårdsföreningen i Nykarleby ansökte om att få skrämma varg. Då uppskattade man att det fanns runt tretton vargar kring Jeppo och vargspår hade upptäckts även på gårdsplaner.

”Kände vargarnas närvaro”

Jeppobon Kim Söderholm har mött varg flera gånger, senaste gången för en tid sedan.

– Jag höll på med en skogsinventering och upptäckte spår i nysnön. Det var åtminstone fem vargar där. Jag såg dem inte, men kände vargarnas närvaro väldigt starkt. Det var mycket obehagligt. Jag avslutade jobbet och for därifrån, säger Söderholm till Svenska Yle.

”Finns orsak fördriva dem”

Nu har alltså polisen i Österbotten gett klartecken.

– Det har gjorts flera observationer av vargar på området och de har rört sig i närheten av gårdar. Baserat på de här observationerna har man konstaterat att det finns en orsak att fördriva dem bort från området, säger Mikael Appel vid polisen i Österbotten.

”Inte vem som helst”

De som ska skrämma varg är en storviltsassistansgrupp som består av jägare. För att skrämma och driva i väg vargarna får de använda fordon, hundar och vid behov skjuta skott i luften.

– De som far ut ska meddela polisen när de far ut och var de gör det. Vi ska också ha uppgifter på vem som beger sig ut på uppdragen samt vilka hundar de har med sig. Det är inte vem som helst som kan fara ut, det är myndighetsverksamhet som utförs av den här assistansgruppen som vi har till vårt förfogande, säger Appel.

430 vargar i Skandinavien

Enligt naturresursinstitutet Luke finns det mellan 150 och 180 vargar i hela Finland. I Sverige finns det enligt Naturvårdsverket cirka 355, enligt inventeringen 2016/17. I hela Skandinavien beräknas finnas cirka 430 vargar.

Läs mer: Licensjakten över – 15 vargar fälldaVarg nära bostäder i Skåne

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Skogsbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

[article_FBShare type=shares ]
[article_FBShare type=comments ]
Till toppen