Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 7 februari 2019

”Jag räknar med att domen står sig i högre instans”

Skogsstyrelsen valde att överklaga de så kallade fjällnära domarna. Skogsägarnas juridiska ombud räknar med att domens står sig även i högre instans.

 Magnus Norberg på LRF Konsult är juridiskt ombud för skogsägarna.
Magnus Norberg på LRF Konsult är juridiskt ombud för skogsägarna. FOTO: Gunnar Andersson

Magnus Norberg på LRF Konsult är juridiskt ombud för skogsägarna som stämt staten i de fem första målen som nu överklagats. Han tycker inte att det är helt överraskande att Skogsstyrelsen väljer att överklaga Mark- och miljödomstolens dom från 17 januari till Mark- och miljööverdomstolen.

– Om de vill åstadkomma rättspraxis så är det förstås så att de behöver överklaga för att uppnå det, säger han.

Tydlig dom

Men även om det blir en prövning i Mark- och miljööverdomstolen är Magnus Norberg övertygad om att den tidigare domen kommer att stå sig även i högre instans.

– Jag bedömer att Mark- och miljödomstolens dom var riktig och så tydlig att jag räknar med att domen står sig även i högre instans, säger han.

Drar ut på tiden

Skogsstyrelsens överklagan medför dock att den över två år långa processen förlängs ytterligare. Det återstår att se hur lång tid prövningen kan ta, men från ett halvår till ett år är inte omöjligt, bedömer Magnus Norberg

– Det är givetvis tråkigt för mina kunder som nu tvingas vänta ännu längre på att nå ett avslut på detta. Det är också ett stort bekymmer för alla ägare av fjällnära skog att staten driver processer för att kunna hindra brukandet utan ersättning, säger Magnus Norberg.

Fler mål

De fem mål som nu överklagats till Mark- och miljööverdomstolen är bara de första i en rad mål där skogsägare stämt staten på ersättning för nekad avverkning i fjällnära skog. Ytterligare 20-talet mål handläggs just nu i mark- och miljödomstolarna.

– Det återstår att se om Mark- och miljödomstolarna vill att de målen ska drivas vidare parallellt eller om de vill invända handläggningen i Mark- och miljööverdomstolen, säger Magnus Norberg.

Läs mer: Skogsstyrelsen överklagar de fjällnära domarnaLäs mer: Allt om fjällnära målet hittar du på Land Skogsbruks samlingssida

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen