Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 17 mars 2019

”Jag känner mig snuvad på skogen”

För två år sedan "hittade" jag en stuga som jag blev intresserad av. Stugan var enkel och saknade alla moderniteter. Jag lyckades lokalisera ägaren och han ville sälja. Till stugan hörde fem hektar skog. Vi träffades på plats två gånger och hade många samtal i telefon. Han ville långsamt höja priset och jag föll till föga. Vi kom överens i juni förra året. Priset blev 545 000 kronor och när jag fått nycklarna och åkte dit var all skog avverkad. Kan inte sluta tänka på att han borde ha sagt något. Känner mig snuvad trots att skogen inte var anledningen till köpet.

 Jessica Wieslander.
Jessica Wieslander.

Experten svarar: Vilken sorglig historia! Jag förstår verkligen att du är besviken.

Det framgår inte riktigt när och hur ni skrev köpekontrakt och när avverkningen skedde i förhållande till avtalsslutet. Därför blir det lite svårt att ge dig ett enkelt och bra svar.

Det vanligaste vid köp av skogsfastigheter är att använda två köpehandlingar – ett köpekontrakt som skrivs under så snart parterna är överens och ett köpebrev som undertecknas när köparen har betalat hela köpeskillingen och tillträtt fastigheten.

I köpekontraktet brukar man skriva in som villkor att säljaren inte får lov att avverka mellan köp och tillträde. Dessutom finns en bestämmelse i Jordabalken som säger att en säljare inte får avverka mer än till husbehov mellan köp och tillträde.

Om avverkningen gjordes mellan köp och tillträde kan du därför få ekonomisk ersättning och till och med häva köpet. För att häva köpet måste du väcka talan i domstol senast ett år efter tillträdet.

Om det i stället är så att skogen utan din vetskap avverkades någon gång under det år som gick mellan dina besök på fastigheten och den dag ni skrev under köpeavtalet blir det lite mer komplicerat. Då hamnar vi i frågan om fastigheten avviker från avtalat skick eller från det skick som du hade fog att förvänta dig och om detta i så fall var någonting som du skulle ha upptäckt.

Det låter för mig som att avverkningen mycket väl kan vara ett fel i fastigheten som ger dig rätt till avdrag på köpeskillingen och möjligen häva köpet.

Med tanke på att det har gått nästan ett år sedan ditt tillträde tycker jag att du omedelbart ska ta hjälp av en fastighetsjurist som får ta en närmare titt på omständigheterna i ditt konkreta fall. Skogen kan du tyvärr inte få tillbaka, men att få avdrag på köpeskillingen eller låta köpet gå tillbaka kan vara en tröst.

Jessica Wieslander

jurist, Berggren & Stoltz

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen