Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 16 mars 2019

”Jag är absolut beredd på att åka söder ut”

Hundföraren Tomas Gustafsson, Örnsköldsvik, som jobbar med barkborrehundar är beredd på att ta uppdrag i södra Sverige till sommaren.

Men i framtiden tror han att utbildade barkborrehundar också behövs i de norrländska skogarna.

 Trots att mellersta och södra Norrland är riskområden, menar Tomas Gustafsson att intresset för granbarkborren är litet.
Trots att mellersta och södra Norrland är riskområden, menar Tomas Gustafsson att intresset för granbarkborren är litet. FOTO: Privat

Tomas Gustafsson är en av tre hundförare i Sverige som arbetar professionellt med barkborrehund. Och är den som finns längst norr ut.

– Barkborre är ett ganska okänt fenomen här. Det är inte så spritt. Kanske för att folk inte har upplevt problemen historiskt, säger Tomas Gustafsson.

Finns färre i norr

Förutsättningarna för att granbarkborren ska övervintra är sämre ju längre norr ut den lever. De svalare temperaturerna gör dessutom att barkborren under sommaren bara hinner utveckla en generation i Norrland, mot normalt två längre söder ut.

– Ibland hittar jag barkborrar här i Örnsköldsvik när jag söker, men det finns inte jättemycket, säger Tomas Gustafsson.

Problemet flyttar norr ut

Men förändringar pågår. Skogsstyrelsen konstaterar att det mildare klimatet gör att barkborrens problemområden flyttas längre norr ut för varje år.

– Häruppe tänker man mer på snytbaggar, men jag tror att det svänger om och att folk blir allt mer uppmärksamma på barkborren, säger Tomas Gustafsson.

Bekämpningsområde

Granbarkborren fick fäste i Västernorrlands, Jämtlands och Gävleborgs län efter stormarna Dagmar 2011 samt Hilde och Ivar 2013. Mellersta och södra Norrland har inrättats som ett bekämpningsområde av Skogsstyrelsen.

Stor efterfrågan i söder

Ändå märker Tomas Gustafsson han redan fått förfrågningar från Götaland inför säsongen 2019.

– Jag är absolut beredd på att åka söder ut.

LÄS MER: Rekordintresse för barkborrehundar

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen