Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 8 februari 2019

”Jag älskar furuns sportstugelook”

MÖBELMÄSSAN, ÄLVSJÖ.

Fortfarande rynkas det på näsan åt möbler och paneler i svensk furu. Samtidigt hävdar vissa att furu är på väg tillbaka.

– Jag ser trenden komma långsamt. Och furu åldras vackert, jag älskar "sportstugelooken", säger konstnären Fredrik Paulsen.

 Fredrik Paulsen med sin Röhsska-stolen.
Bild 1/10 Fredrik Paulsen med sin Röhsska-stolen. FOTO: Mats P Ostelius
 Lisa Rabén och Jonas Hammarström, med sitt företag Tree, sotar och förkolnar trä med värmebehandling, dels estetiskt (Lisa Hillands furupall), dels som miljövänlig impregnering (furuplankan).
Bild 2/10 Lisa Rabén och Jonas Hammarström, med sitt företag Tree, sotar och förkolnar trä med värmebehandling, dels estetiskt (Lisa Hillands furupall), dels som miljövänlig impregnering (furuplankan). FOTO: Mats P Ostelius
 En kombinerad kruka och furufåtölj för utemiljöer, designad av bland andra Adam Bengtson, som studerar industridesign på Högskloan i Gävle.
Bild 3/10 En kombinerad kruka och furufåtölj för utemiljöer, designad av bland andra Adam Bengtson, som studerar industridesign på Högskloan i Gävle. FOTO: Mats P Ostelius
 Oliver Kåge studerar möbeldesign på Carl Malmstensskolan och har tagit fram furubordet "Pyssel". Genom att lägga de betsade furubitarna kan bordsytan ständigt förnyas.
Bild 4/10 Oliver Kåge studerar möbeldesign på Carl Malmstensskolan och har tagit fram furubordet "Pyssel". Genom att lägga de betsade furubitarna kan bordsytan ständigt förnyas. FOTO: Mats P Ostelius
 Snickarstudenten Oscar Wall på Carl Malmstensskolan visar furuskåpet Amorfo med utbytbara luckor, här i blått glas och spegelglas.
Bild 5/10 Snickarstudenten Oscar Wall på Carl Malmstensskolan visar furuskåpet Amorfo med utbytbara luckor, här i blått glas och spegelglas. FOTO: Mats P Ostelius
 Bänken i gran är en protest mot exkluderande design, det vill säga att uteliggare exempelvis inte ska kunna ligga på parkbänkar. "Här kan de ligga, och dessutom under tak", säger designstudenten Anton Åsberg, liggande. Kurskamraterna Mårten Dahlöf, till vänster, och Viktor Wigelius, till höger, håller taket i uppfällt läge.
Bild 6/10 Bänken i gran är en protest mot exkluderande design, det vill säga att uteliggare exempelvis inte ska kunna ligga på parkbänkar. "Här kan de ligga, och dessutom under tak", säger designstudenten Anton Åsberg, liggande. Kurskamraterna Mårten Dahlöf, till vänster, och Viktor Wigelius, till höger, håller taket i uppfällt läge. FOTO: Mats P Ostelius
 Puttepallen av Carl Malmsten placerad på en furubänk i möbeltillverkaren Tre Sekels monter. Furun görs kvisten genom att kvisten vänds inåt när ämnena limmas.
Bild 7/10 Puttepallen av Carl Malmsten placerad på en furubänk i möbeltillverkaren Tre Sekels monter. Furun görs kvisten genom att kvisten vänds inåt när ämnena limmas. FOTO: Mats P Ostelius
 Rustik pall i linoljeimpregnerad furu för interiört och exteriört bruk i offentliga miljöer. Tillverkare: Vestre, Norge.
Bild 8/10 Rustik pall i linoljeimpregnerad furu för interiört och exteriört bruk i offentliga miljöer. Tillverkare: Vestre, Norge. FOTO: Mats P Ostelius
 Designbar, byggd i furu och gran.
Bild 9/10 Designbar, byggd i furu och gran. FOTO: Mats P Ostelius
 Konstinstallation av kinesiska designbyrån Neri & Hu, byggd av sex kilometer värmländsk furu.
Bild 10/10 Konstinstallation av kinesiska designbyrån Neri & Hu, byggd av sex kilometer värmländsk furu. FOTO: Mats P Ostelius

Fredrik Paulsen, som också är möbelnickare och formgivare, ställer ut sitt senaste verk, Röhsska-stolen, på årets möbelmässa i Älvsjö, söder om Stockholm. Stolen tillverkas av möbelföretaget Blå Station i skånska Åhus och i slutet av februari ställs den också ut på designmuseet Röhsska i Göteborg, därav stolens namn.

Ramkonstruktionen är i skånsk bok medan sits och ryggstöd är gjorda i furuplaywood. När Land Skogsbruk på mässan får tag i Fredrik Paulsen, och förklarar att vi har skogsägarnas avsättning för virket för ögonen, spricker han upp i ett stort leende och säger:

– Vad roligt att jag får prata med just dig om det här. Jag har följt stolens tillverkning från att bokarna fälls i skogen till sågverk och möbelfabrik. Nästan allt av de gamla bokarna blir massaved och bara en bråkdel kommer till sågverket och ännu mindre till möbelfabriken. Det är inte klokt, vi måste kunna göra något mer av virket, säger Fredrik Paulsen.

Med furun vill han bland annat visa de distinkta årsringar förstärkta med betsning i olika färger.

– Med furu och bok blir den också hållbar, både fysiskt och ekologiskt, säger Fredrik Paulsen.

Branschorganisationen Svenskt Trä är partner till mässan där just furu är i blickfånget. Enligt Svenskt Trä är träslaget på stark frammarsch i inredningar och möbler.

I vilken grad bekräftas det av andra aktörer?

– Det är inte bara vi som pratar om furu, det finns ett hållbarhetstema i möbelbranschen. Till exempel visar designern Lisa Hilland en pall i furu och i mässans stora konstinstallation och Designbar är gjorda i furu. Vi har gjort en egen karta på Facebook där vi pekar ut montrar med furumöbler, säger Björn Nordin, chef för interiör och design på Svenskt Trä.

Med kartan i hand vandrar Land Skogsbruk genom mässan och visst får se en del furu. Men vad vi kunde se är det fortfarande långt kvar tills dess att materialet kan betraktas som vanligt i möbler, något som bekräftas av Stefan Jonsson, delägare och produktutvecklare på möbeltillverkaren Tre Sekel i Nybro.

– Vi började med furu för ungefär fyra år sedan för att vi trodde det skulle öka i popularitet. Men jag är lite skeptisk till om det blir så även om vi på senare tid har fått en del köksbeställningar i furu, säger han.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen