Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 18 juni 2018

Italienska brandflygplanen ska skickas hem

UPPDATERAD. MSB har tillsammans med italienska myndigheter beslutat att de italienska brandflygplan som har bekämpat flera skogsbränder ska åka hem.

 Brandflygplanen från Italien bekämpade en skogsbrand i Svindersviken i Nacka under fredagen.
Brandflygplanen från Italien bekämpade en skogsbrand i Svindersviken i Nacka under fredagen. FOTO: IBL

Brandflygplanen landade i Örebro söndagen den 10 juni och har under helgen bekämpat flera skogsbränder i Sverige, bland annat en stor skogsbrand i Nacka med en utbredning på nio hektar. Branden utbröt i ett skogs- och markområde i Svindersvik vid Värmdöleden. Södertörns brandförsvar begärde in planen vid 19-tiden och vattenbombning skedde under en timme med goda effekter, varefter planen återvände vid 22-tiden på kvällen. Branden var då under kontroll.

– Den är ganska nerslagen men vi kommer jobba där länge till. Det är ganska svår terräng och mycket mossa och tjocka lager, säger Per Tillander, operativ chef vid Södertörns brandförsvar till Expressen.

Därefter utbröt en ny mindre skogsbrand, i Eknäs i Nacka under lördagen, som dock kunde bekämpas utan planens hjälp.

Behövs en vecka till

På grund av fortsatt extremt hög brandrisk har MSB, Myndigheten för samhällsskydd bedömt att planen skulle behövas en vecka till. Under måndagsförmiddagen stod det ändå klart att planen ska skickas hem, redan under tisdagen.

– Brand- och spridningsrisken finns fortfarande kvar i Sverige, men den har minskat väsentligt. Samtidigt har risken ökat i Italien och södra Europa, säger Britta Ramberg, operativ chef på MSB, till Sveriges Radio P4 Örebro.

Beslutet har fattats av MSB i samråd med Italien.

– Vi beskrev hur läget ser ut i respektive land och kom fram till att det här var den bästa lösningen. Om vi ser att risken ökar kommer vi att ställa en förfrågan igen, säger Britta Ramberg till radiokanalen.

Högre kapacitet

Planen, som är av typen Canadair CL-415, har en kapacitet för vattenbombning på 6 200 liter vatten per skopning, betydligt mer än helikoptrarna från Försvarsmakten.

Beslut på måndagen

Beslut ska fattas under måndagen ifall planen kan stanna kvar i Sverige, bland annat utifrån eventuella behov ute i Europa. Kostnaden för planen uppgår till 1,5 miljoner kronor för tio dagar, där kostnaden för utryckning och bekämpning inte ingår. EU bidrar med delar av kostnaden.

Bekämpade i Umeå

Under söndagen användes planen i en insats mot en skogbrand söder om Umeå, i Hörnefors. Vid lunchtid under söndagen kontaktade länsstyrelsen i Västerbotten MSB för att kalla in de vattenbombande flygplanen.

– Med hjälp av dessa plan kan vi snabbt undersöka förutsättningarna för att vattenbomba i området. Om förutsättningarna är goda kan släckningsarbetet från luften starta omgående, säger Britta Ramberg, i ett pressmeddelande.

Insatsen i Umeå, som började på söndag eftermiddag, bestod i 24 vattenbombningar, med lyckat resultat.

LÄS OCKSÅ: Mer lövskog kan ge färre bränder

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen