Isländskt klimat lockar forskare
Efter en jordbävning för tio år sedan steg marktemperaturen på Island. Nu vallfärdar forskare för att studera ett varmare klimats effekt på träden.
Efter en jordbävning på Island för tio år sedan blev marken varmare än någonsin, som mest steg marktemperaturen med 50 grader, och många träd dog, skriver tidningen Extrakt.
Forskar på träden
Nu lockas forskare till ön för att försöka förstå och förutse vad som händer med träden när marken blir varmare i takt med den globala uppvärmningen. På Island kan forskarna studera vad som hände med svampar, mark, träd och väster när temperaturen höjdes med 1, 3, 5 och 10 grader.
Värdefullt att studera
Svenske forskaren Håkan Wallander, professor i markbiologi vid Lunds universitet, är en av dem. Han menar att det är mycket värdefullt att kunna studera effekten av flera olika temperaturhöjningar.
– Det kan vara så att det inte händer någonting vid en och tre graders temperaturhöjning, men plötsligt vid fem graders höjning ändras ett helt ekosystem. Samtidigt ska man komma ihåg att det bara är marken som blivit uppvärmd och inte luften. Med den globala uppvärmningen lär det bli tvärtom, alltså att luften värms upp men inte marken. Man kan fortfarande lära sig mycket om hur marksystemet fungerar, men man måste hålla i sär det, säger Håkan Wallander.
Hybrid verkar klara sig
Sibirisk lärk har planterats runt om på ön, i försöken att återplantera skog för att bland annat förhindra erosion. Men den har visat sig vara känslig för temperaturhöjningar. Nu har man i stället tagit fram en hybrid av europeisk och sibirisk lärk som verkar kunna växa bättre på framtidens Island.
Kommentarer
Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.