Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 17 juli 2019

Island planterar tillbaka sin skog

Island anses vara det land i Europa med minst skog. Innan vikingarna kom dit och högg ner träden fanns lummiga skogar på ön – något som myndigheterna nu försöker plantera tillbaka.

 Hreinn Oskarsson, som arbetar vid den isländska skogsstyrelsen, planterar träd i närheten av Thorlákshöfn på Island i maj 2019. Arkivbild.
Hreinn Oskarsson, som arbetar vid den isländska skogsstyrelsen, planterar träd i närheten av Thorlákshöfn på Island i maj 2019. Arkivbild. FOTO: HALLDOR KOLBEINS/AFP/TT

På Island är skog så ovanligt, och träden ofta så unga, att människor brukar skämta om att den som gått vilse i skogen bara behöver ställa sig upp för att hitta hem igen.

Men så har det inte alltid sett ut. När vikingarna kom till Island i slutet av 800-talet var över en fjärdedel av ön täckt med skog, och de flesta träden var björkar. Inom ett århundrade hade vikingarna skövlat 97 procent av skogen. Träden använde de bland annat för att bygga hus.

Ökenspridning

Avsaknaden av skog på ön innebär bland annat att det inte finns vegetation som skyddar jorden från att erodera och som kan lagra vatten, något som leder till omfattande ökenspridning.

Island försöker nu få tillbaka skogen genom återplantering. Till exempel vill myndigheterna göra Hafnarsandur, ett område på 6 000 hektar på sydvästra Island som består av basalt och svart sand, till skog.

Prioriterad fråga

Dussintals plantskolor har upprättats över hela ön för att underlätta insatserna med skogsplanteringen. Vid sidan av björk planterar man även trädsorter med ursprung i andra länder. I Kvistar, tio mil utanför Reykjavik, produceras omkring 900 000 tallar och popplar om året.

Skogsplantering är en av den isländska regeringens prioriterade frågor i handlingsplanen för klimatet som publicerades i september förra året.

Sedan 2015 har mellan tre och fyra miljoner träd planterats på Island, vilket motsvarar omkring 1 000 hektar.

LÄS MER: Isländskt klimat lockar forskare

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen