Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 27 november 2019

Intresset för att investera i skog är högt

Skogsmarkspriserna fortsätter att stiga i hela landet. Samtidigt sjunker virkespriserna och konjunkturen ser ut att mattas av, visar Skogssällskapets Skogsindex.

 – Lågränteläget gör det intressant för redan befintliga skogsägare att köpa mer skog, men det är också så att personer som inte har ägt skog tidigare ser skogen som ett bra placeringsalternativ nu, säger Ulrik Abelson.
– Lågränteläget gör det intressant för redan befintliga skogsägare att köpa mer skog, men det är också så att personer som inte har ägt skog tidigare ser skogen som ett bra placeringsalternativ nu, säger Ulrik Abelson. FOTO: Pressbild

Det senaste årets höga skogsfastighetspriser har generellt ökat i hela landet sedan i mars till tidig höst i år. Enligt Skogssällskapets fastighetsexpert Ulrik Abelson beror detta bland annat på att ränteläget är fortsatt gynnsamt och att fastighetsutbudet är relativt begränsat.

– Lågränteläget gör det intressant för redan befintliga skogsägare att köpa mer skog, men det är också så att personer som inte har ägt skog tidigare ser skogen som ett bra placeringsalternativ nu. Dessutom är det alltjämt ett ganska begränsat utbud på marknaden i förhållande till antalet spekulanter, vilket ytterligare kan skruva upp priserna, säger Ulrik Abelson i ett pressmeddelande.

Virkespriserna började sjunka i våras

Nedgången syntes redan i våras och ytterligare sänkningar har skett under hösten. Dessutom finns en allmän konjunkturavmattning, som också påverkar skogsindustrin.

– Bilden vi ser är en vikande efterfrågan och sänkta priser på trävaror och cellulosaprodukter. Vi har även sett att en del sågverk börjar få det tufft med den löpande lönsamheten. Vissa sågenheter har redan dragit ner på sin kapacitet, andra enheter stängs helt och hållet, enligt Ulrik Abelson.

Granbarkborren pressar virkesmarknaden

En stor anledning är härjningarna av granbarkborren. De stora problemen har lett till ett stort utbud av grantimmer med kvalitetsskador och som i sin tur pressar marknaden.

Samtidigt poängterar Ulrik Abelson att prisförändringarna än så länge är ganska små. Hur det kommer att se ut nästa år är dock svårt att säga.

– Prognosen är att vi går in i en lågkonjunktur vilket normalt sett brukar leda till lägre virkespriser som även smittar av sig på skogsmarkspriserna där prisökningen avtar. Samtidigt har vi ett fortsatt lågt ränteläge som fungerar som en helt ny spelbricka. Det gör att ingen riktigt vet vad som kommer att hända med fastighetspriserna, säger han.

LÄS MER: Marknaden för skogsfastigheter svalnarLÄS MER: Stark fastighetsmarknad i norr

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Skogsbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen