Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 27 januari 2015

Intresset för älg fick Erik att starta eget hägn

Kärleken till och det stora intresset för hjortdjur fick Erik Öster att satsa på en egen älgpark i Skullaryd. Ett år efter att han slutat gymnasiet kunde han öppna parken. – I 20 års tid har jag åkt upp till kronhjortarna och varje gång har jag tyckt att det varit roligt. Det vill jag dela med mig till andra, berättar Erik Öster.

Gården i Skullaryd, någon mil norr om Eksjö, ägs av Eriks morfar. Men djurparken drivs av Erik och älgarna är hans. Renoveringen av ladugården till café och uppsättningen av det nya hägnet har han till stor del bekostat med sparade sommarjobbspengar. Mycket arbete har lagts ner, inte bara av honom, hela familjen har varit engagerad både i uppbyggnaden och i visnings- och caféverksamheten.

Under sommarmånaderna, med start vid midsommar, kör Erik två safarirundor om dagen. Den här tiden på året tar han emot gruppbokningar. Men jobbet med djuren ligger inte nere under vintern. Hjortar och älgar ska utfodras, både med havre, ensilage och med grenar som de får gnaga av barken på.

Tjur på bushumör

– Älgarna kom, kom då älgarna.

Erik skramlar med havrehinkarna och kon Moalie två år och hennes kalv Stella snart ett år, kommer snabbt fram till fyrhjulingen och sticker huvudet i hinkarna. Längre bort går de andra älgarna, inte alls lika intresserade av mat just nu. Den stora tjuren Micke är på bushumör och har fått med sig de andra i en yster lek bland tallarna.

– De får mat tre gånger om dagen den här tiden på året, annars skulle de snart bli vilda, säger Erik.

Nu är de minst av allt vilda, inga problem att rufsa runt med handen i raggen på kalven Saga. Men det är respektingivande djur när de kommer så nära och när tjuren Micke ställer sig bredvid fyrhjulingen är det inte utan att man blir lite skakig i benen.

Vi åker Eriks ordinarie safarirunda på fyrhjulingen. Den tar en timme och i vanliga fall är det traktor och safarivagn med tak och plats för 40 personer som gäller. Först kör Erik in i det större hägnet med kronhjortar. Kronhjortarna har funnits i Eriks morfars ägo sedan 1970-talet.

– Där har du Göte, han kommer från Slottsskogen i Göteborg. Det är bara Göte och Singoalla som har namn, det är också de båda som man komma lite närmre, berättar Erik.

Fler djur till våren

Kronhjortshjorden hålls stadig runt 70 djur. Cirka 30 procent skjuts och slaktas varje år. De djur som man vill avla på behåller man och det köps även in djur. Älgarna är än så länge sex stycken, men förhoppningsvis är de fler till våren när korna har kalvat. Även här kommer Erik att göra ett urval av djuren. Genom älgparksföreningen finns det möjlighet att köpa eller byta till sig nya djur. De älgar han har nu kommer från Sala och Göteborg, tre är födda i hägnet.

Safarituren fortsätter nu in till hägnet med älgar. Erik berättar om djuren, om deras beteende och vanor och om vad de heter. Guidningen kan han göra även på engelska och tyska. Många av besökarna är svenskar, men det kommer även gäster från så fjärran länder som Japan.

Nådde målet med råge

Inför sin första säsong 2014 satte Erik upp ett mål på hur många besökare han skulle få i älgparken. Han vill inte säga något om målet, mer än att det uppnåddes och lite till.

– Vi är nöjda. Vi har vårt koncept och har en unik upplevelse här. Det är det som jag kör vidare på

Verksamheten är inte så väderberoende. Safarivagnen har tak, den gamla ladugården är inredd till ett trevligt gårdscafé där gästerna kan köpa kaffe, hembakt fikabröd och smörgåsar.

– Vi har ett bra läge. Älgparken ligger ju precis vid vägen mellan Eksjö och Mjölby.

Gården i Skullaryd är på cirka 100 hektar. 40 hektar av dessa är hägnade och på 13 hektar går det älgar. De går både på åker, betesmark och i skogen. För att driva en älgpark krävs inte bara tillstånd för vilthägn utan även tillstånd för offentlig förevisning av djur.

Fakta: Älgparker

  • Det finns ingen exakt siffra på hur många älgparker som finns i Sverige. Men i Föreningen Sveriges älgparker är närmre 30 älgparker medlemmar.
  • Älgparkerna är spridda över hela landet.
  • Älgparkerna har varierande upplägg när det gäller kontakten mellan djur och människa.
  • Gemensamt för alla parkerna är att älgarna inte är rädda för människan.

Relaterade artiklar

Till toppen