Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Skog 20 september 2017

"Intressant att få en inblick"

GRIMETON, HALLAND

När skogsfrågorna blir allt hetare i EU är ett besök av EUs jordbrukskommissionär Phil Hogan värdefullt. Nästan en hel förmiddag avsatte Phil Hogan för att besöka den halländske skogsägaren Caspar Sandgren tillsammans med Södra.

 Bra diskussioner i skogen med EUs jordbrukskommissionär Phil Hogan, Tom Tynan, EU-kommissionen, och Lena Ek, Södras ordförande.
Bild 1/2 Bra diskussioner i skogen med EUs jordbrukskommissionär Phil Hogan, Tom Tynan, EU-kommissionen, och Lena Ek, Södras ordförande. FOTO: Marie Henningsson
 Två timmar i skogen för Palle Borgström, LRFs ordförande, Lars Idermark, vd Södra, Caspar Sandgren, skogsägare, Torstorp, Lena Ek, ordförande Södra samt Phil Hogan, EUs jordbrukskommissionär.
Bild 2/2 Två timmar i skogen för Palle Borgström, LRFs ordförande, Lars Idermark, vd Södra, Caspar Sandgren, skogsägare, Torstorp, Lena Ek, ordförande Södra samt Phil Hogan, EUs jordbrukskommissionär. FOTO: Marie Henningsson

– Lena Ek bjöd in mig. Vi känner varandra sedan vi båda var miljöministrar i våra respektive länder. Det är mycket intressant att få en inblick i skogens stora betydelse för den svenska ekonomin och för miljön, säger Phil Hogan,

Viktiga besök

Han betonade skogens betydelse för landsbygden.

– Det är viktigt att vi politiker gör de här besöken för att bli bättre informerade inför kommande beslut, bland annat inom energiområdet. I den kommande jordbruksreformen 2020 kommer mycket att handla om bioekonomi och där är skogen av stor betydelse för landsbygdens utveckling, säger Phil Hogan.

Visa skogsbruket

Besöket i måndags i skogen hos Caspar Sandgren i Torstorp utanför Varberg blev ett sätt för Södra att visa det svenska skogsbruket. Ett par timmar gick de runt i skogen, efter besöket där blev det en presentation av Södras innovationsarbete på Södra Cell Värö.

– Det är fantastiskt roligt att ha kommissionären här och få visa vårt skogsbruk. Miljö- och klimatfrågorna har fått en allt mer framskjuten position i EU. Det är så många frågor i Bryssel som påverkar villkoren för skogsnäringen och möjligheterna för en omställning till fossilfrihet, säger Lena Ek, ordförande för Södra.

En klarare bild

Lena Ek hoppas att besöket i skogen ska ha gett jordbrukskommissionären en klarare bild av vad skogen betyder för länderna i norra Europa.

– Vi har löst svåra problem tidigare och det hoppas jag att vi ska göra nu också, säger Lena Ek.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen